İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

17 Aralık 2014 Çarşamba

The Hobbit: The Battle of the Five Armies




Şıpoylır var.

Aslında serinin son filmi olması ve bizi yıllar öncesi götürmesi, veda etmek zorunda olmak koyan. 
Bir çocuk kitabından 3 film çıkarmış, Bilbo olarak Sherlock'tan doctor Watson'u getirmiş ve bizi o harika Shire diyarına geri götürmüştü yönetmen. Daha önce de anlattım ben ilk filmi hayallerim yıkılır diye 2yıl sonra izlemiştim. Şimdi dönüp bakıyorum ve 6 DVD ile 18 saat Orta Dünya serüveni izleyebileceğimiz gerçeği var elimizde.




İzin aldım Çarşamba bana ait No more iş, csabah ilk seansta izlediğim filmler vardır benim o da bunlardan biri, kahvaltı yaptım, en yakın seans 11:30, biletimi aldım d&r'da gezindim, NumNum personeli yangın eğitimi alıyordu, yürüyen merdivenden çıkarken onuda izledim biraz yangın mangın anlatıyorlardı, çok korkarım ben ateşten bunu zaten biliyorsunuz.





25 dakika reklam izledikten sonra nihayet film akmaya başladı ve resmen koltuğa daldım kendimi. Salonda 7 kişiyiz, 40 yaşlarında bir adam komple beyaz ve ipeksi saçlı annesini getirmiş en arka sağ köşe film boyunca kadına bir şeyler anlattı...bu küçük kulaklarım benim lanetim.





Galadriel bildiğin ring'teki Samara oldu Gandalf'ı kurtarırken, Elrond'u görmek, vali Mutlu'ya benzeyen(tam tersi aslında) Ak Saruman'ı savaşırken izlemek keyifli idi. Hatta şöyle de bir olay var güç yüzüklerine dair satırlar akınca ekranda ve yüzük tayfları canlanınca tüylerim diken diken oldu, 9lar lan! ver coşkuyu, çok dokunaklı. #anlayamazsınız filmden önce Ahmet Bey ile karşılaştık o da "Coco sen bu konuyu biliyorsun" deyince istemeden gülmeye başladım, sonra lisans zamanında yaptıklarımı okuduğum kitapları anlattım, beyefendinin tespitleri doğru yani.

Filmin en güzel yeri; cücelerin kuzenleri geliyor sağ yukarıdan, dağın girişinde elf ordusu böyle jilet gibi, derken başka bir tepe orklar tarafından yenilip solucan deliklerinden fırlayan orklar derken meydan bombok, cüceler koşuyorlar, kalkanları çıkarıyorlar, mızrakları dikiyorlar aradan, sonra elfler aralarından şiir gibi süzülüyor ya, hah işte sözlükte bir başlık vardır, orgazmdan daha zevkli anlar diye işte bu sahne o başlıklara girer caniko. Filmin en muhteşem sahnesi.

Öncesinde Bard Efendi'nin uluslararası ilişkiler mezunu gibi bak savaşmayalım sevişelim çabalarını görün.

Elf'lerin şiirselliği, görsel olarak tüm ırklara olan üstünlüğü, güzellikleri savaş sahnelerinde hatta ordularının nizamında bile mest etti beni. Lotr serisinde'de 3. filmde gelirler hani, Aragorn şaşırır... Bak orada da yine böyle yumuşak hisler uyandırırdı.

Tabii ki en leş kısım Kili'nin ölümünün Elf kızının kurtarılması içinmiş gibi olmasıydı, fikir olarak bile bir cüce ile Elf'in ewwww. Ölüyü öpen kadın, ağlayan kadın, hayır dostum hayır ya neden bu kadar canım acıyor, çünkü gerçekti falan, bildiğin yüzüm ekşidi, İsmail yk kılıklı kili ve toriyöl'ün aşkına sokayım.

Cücelerin taş dizmesine laf edenler olabilir, hacı hatırlatırım adamların yer altında hatrı sayılır falan değil bildiğin yeteneklerini konuşturdukları dünyaları var, anlattırmayın bana bir hobbit hediyesever, en uzunları 1.20 cm uzunlarıdır, en şanslıları ata binebilir, cüceler altın sever, huysuzdur, cücedir, dwarfdur, yeraltının kralları, elfler oohhh i just love my elves... Adamlara inşaatçı modunda bakmayın ama madenler onlardan sorulur. Then Aragorn'dan bahsediliyor filmde okeay insanlar uzun yaşar, elfler ölümsüzdür de filmin sonunda Aragorn ile tanışacağını ima ediyor Thranduil Legolas'a olum tarihçeye bakmalı, Aragorn o tarihlerde 10-15 yaşında ya var ya yok lol.




Legolas'ın babası Thranduil'in "annen seni çok severdi evlat" demesi ve sonra "eyvallah gözümsün" hareketi aklımda kalan, tabii ki aşırı teatral ve snob hali, egosunu saçından tırnağına, çadırda kadehi doldurup Bart'a sunuşuna kadar gözlemledim, bu gözler kaçıramazdı o sahneleri, özümsedim resmen. Adam epic, görsel bir tatmin sağlıyor, evet makyajlar, efektler bıdı bıdı ama n'apalım İstanbul'da elf var da ben mi sevmiyorum???? Ayrıca bu karizmatik Elf beyinin Elrond ve Galadriel ile kadim dil kelamı etmesini beklemek çok romantik bir istek mi, alay etmeyiniz, adam 3'lemelerin en karizmatik olanı, rica ediyorum, lotr'da dahil.




Filmde elf kızı dışında sırıtan, alfrid, dizi falan izlesek ok ama bu kadar uzun replikler Alfrid için fazla, gereksiz, fazla nota var. Güldüm, o ayrı.

Filmin sonunda Bilbo shire'a döner, yeşil çayırlarda Gandalf ile ile yaptığı son konuşma epik, sümüklü sümüklü ağladım. Eve girerken sözleşmeyi mezatçı amcaya uzatırken, neden sözleşme maddelerini iyi okumalıyı bir kez daha hatırlıyorum bir ikacı olarak.





PJ bildiğin PJ işte.


Aslında kitaplara baktığınızda tek yönlü kötülükler, sığ karakterler yok, çok zengin, çok boyutlu hatta sembolik, fantastik bir dünya, kendi harfleri ve dillerinin bulunduğu zengin bir içerik. Dolayısıyla beyin kıvrımlarını mıncıklayan bu eser olabilecek en iyi görsel şölen ile sunulmuş, tamamen işin keyfini çıkarmaya odaklı gittim, evet mantık hataları, evet savaşta bıdı bıdı ve evet thorin, kili ve fili'yi kaybedecektik zaten, onörleri ile öldüler. Ve o bilindik melodi çalmaya başlayınca gözyaşlarımı tutamadım. Hani Yüzük Kardeşliği'nde Frodo Çıkın Çıkmazı'nda Gandalf'ı görür ya orada çalıyordur aynı melodi, Türkçe versiyonda İstemi Betil'in dublajı yapması sanıyordum önce ama orijinal hali ile izlediğimde de aynısı oluyor guys, ben duygulanıyorum...

Şimdili bitti.


Elf gözlerin neler görüyor Coco? 
Ruh hali: bir hobbit filmini daha beraber izleyememe keyfi
Yazının fon müziği: The Last Good Bye






4 yorum:

  1. 17 yıllık serüven 17 Aralık'ta sona erdi, tıpkı her güzel şey gibi... Sonsuz minnet duyarak selamlıyorum Peter aĞbimizi. Emeğine sağlık. Söylediğine göre artık işi gücü bırakıp biraz kenara çekilecekmiş. Hak etti sonuçta. Ne diyelim.

    Her şey Şirinköy Shire'da başladı. Orada bitti. Devasa bir macera. Shire'ın güzel çayır çimenlerinden kopup gelen yağız delikanlımız Bilbo için bile. Sonuçta o bile beklemiyordu bir Baggins'in bu kadarını göreceğini. Epic bir film olarak o güzel coğrafyasıyla, pastel renkleriyle unutulmayacak asla.

    Hiçbir şey beğenmeyen, yaftalayan filmi fragmanına bakarak yorumlar yapan bir gurühun kuru gürültülerinden kendimi olabildiğince yadsımaya çalıştım çok zorlandım. Spoiler yemedim. Değdi mi? Sonuna kadar.

    P.s. O değil de Legolas'ın gözleri niçin bu sefer masmavi idi onu çıkartamadım.

    https://www.facebook.com/hekim20/posts/10152910325604496?comment_id=10152910422389496&offset=0&total_comments=1&pnref=story

    P.s.-2 Elrond'u ben de top list'te en başa koyarım. :) Savaş stillerinin akışkanlığı. Uv beybi. Herşey bileklerde bitiyor.
    http://www.councilofelrond.com/weapon/of-war-and-elves/

    P.s.-3 Eleştirilecek çok konu var. Özellikle süre olarak daha fazla beklerdim. Sanırım yılan surat Alfrid'in bu kadar önplanda olması bununla alakalı. Kral Theoden'in elemanına benzettim biraz. Teşbihte hata yoktur umarım. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşbihde hata yok:) ve katılıyorum o gözler çok kötü ölü balık bakışları ☺️

      Sil
  2. bence serinin en vasat filmiydi ama bu bile harikalığından birşey kaybettirmemişti, şimdi bizne izleyeceğiz ? bütün bir pazarımı bu seriye ayırıp sil baştan izlemek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En büyük soru o zaten, ne izleyeceğiz :/ büyüklere masallar şimdilik sona erdi, cennete git Tolkien:)

      Sil