İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

4 Haziran 2014 Çarşamba

Yeni bir işe başlayacağınızda yapacağınız 2 şey

Hello beyaz yakalı, naydın.

Diyelim ki kariyerinde beyaz bir sayfa açtın ve yeni bir yere gittin, buddy atadılar senin için, ilk gün departman departman gezdirdiler, 178 kişi ile tanıştın, memnun oldun. Sonra öğlene doğru masana geldin, şanslısın o hafta oryantasyon eğitimi var katılacaksın, masanda laptop'un hazır gelsin hoşgeldin mailleri gitsin hoşgeldin kitleri. Otur ve prosedür okumaya başla. 

Tüm gün resepsiyona in çık, çiçektir, denyo çikolataya batırılmış meyve aranjmanlarıdır kabul et.
Neden geldiğini anlat falan.

Gözlemle, mülakat sırasında yaratılan hava ile içeride sokulduğun aynı mı bak, ilk 1 haftanın sonunda kim kimdir, hangi departman diğerine gıcık, hangi ekip arkadaşlarının sorunları var... Bunlar için sana bir hafta veriyorum, ortalama bir bilinç için yeter ve artar. Boş yere beden dili, insan okuma, etkili bilmem ne kitapları okuma, sosyal hayatını boka çevirecek olan uygulamalara ihtiyacın yok, neden bana öyle baktı, şimdi yalan mı söyledi, manipüleyşın mı var, niye göz kontağı kurmuyor? Ya normal farkındalıksızlık neyine yetmiyor bırak çok gelişme.

Ve evet sonuç olarak yeni geçtiğin şirkette 2 şeyi söyleme,

1- Bizim şirkette böyle yapıyorduk(sizin şirket artık burası yavrum saçmalamayı kes). Bu böyle olmaz bu böyle olmaz bu böyle olmaz... Deme, olur olur bal gibi olur.
2- 2 çok komikti ama neydi şu anda hatırlayamıyorum.

İşte o böyle olmaz bu böyle olmaz falan deme beyaz yakalı, bulunduğun yeri aydınlat yoksa grup dinamiklerine o kadar hızlı uyum sağlar ve yeni iş arkadaşların gibi söylenmeye başlarsın ki anlayamazsın. 





Ya bizim eski şirkette bir güvenlik müdürü vardı bak o geldi aklıma, değerlendirmeler, testler, mülakatlar sonrasında herif sanırım 7 kez gelmişti şirkete, sonra işe alınmıştı. Tam 13 gün dayandı, kaçtı lan, bildiğin idari işlere üzerine zimmetli şeyleri bırakmadı, masasında bırakıp gitti, bir hi bile demeden gitti.





Yanlış işe alım maliyeti, evet bununla ilgili sayısal veriler vardı, açın bakın, olm güvenlik müdürü koşa koşa kaçar mı lan?

1 yorum: