İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

4 Temmuz 2018 Çarşamba

Yoldan Çekil


Yazının fon müziği: Hayat Bayram Olsa

Okuduğum bir kitapta bahsi geçiyordu:
"İşini layıkıyla yapman için gerekenlerden biri ben değilim; beni unut!".
İşte sizlere ununu elemiş, eleğini duvara asmış harika bir yönetici türü. Biliyorsunuz ben yöneticinin zeki, çevik ve hızlı kavrayanını severim ama çok yok onlardan.
Sık sık tekrarladığım, görüşmelerde ve sonrasında benim işimi kolaylaştıran bir soru, senin için ne yapabiliriz Coco? Bu soru elbette benim egomu okşamakla birlikte aslında katalizör etkisi yaratıyor. Genelde cevabım alan yarat oluyor, yaratıcılığıma karışma, hedefi belirle ve geri çekil. Olur ya olağanüstü saçma bir şey yaşarım, olur ya çözemem, direktörlerden biri aklını kaybeder ağlamaya başlar falan o zaman görüşürüz.
Neden bu kadar çok kitap okuyorsun sorusu geldi geçen gün, insanları okumaktan sıkıldığım için evladım dedim. İnan bana eğlenceli olacağını sanıyorsun ama değil, aynı hikayenin versiyonlarını anlatan, farklı bir şizofrenik alemde yaşayan, kişilik bölünmesini kusan, depresyonda olan, başka biri gibi davranan ne ararsan var. So kitaplığa baktım 73 tane okunmamış kitap kalmış onları da okuyup şehrin belli yerlerine bırakacağım. Hatırlayalım;
Hooop döndük. Bir Hint deyişi de paylaşayım bu kadar geleneksel bir giriş yapmışken;
"Banyan ağacının altında hiçbir şey yetişmez."
Bahsi geçen ağaç geniş bir alanda gölge sunar, haliyle bir rahatlık, bir konfor alanı söz konusu. Gölge etme başka ihsan istemez tavrı çok doğru. Önüne çıkan 10 kişinin 17'sinin lider olduğunu iddia ettiği bir iş habitatında hayatta kalmaya çalışıyoruz. Hey, uyandırayım sizi, o kadar yönetici pozisyonu yok, o kadar yöneticiye ihtiyaç da yok, ayrıca o kadar yetenekli de değilsiniz. O nedenle gerçek dünyaya ivedilikle geri dönmenizi öneririm.

reddit'ten buldum-banyan ağacı-ne sinek olur burada var ya

Beni Unut! Diğerlerine ne kadar güvendiğini gösteriyor, hata yapma şansı veriyorsun, öğrenme, kendini gerçekleştirme, karşındakilerin muhakeme yeteneklerine duyduğun saygı ne bileyim bu insanlar kendi fikirlerini hayata geçiriyorlar,  sürekli 1. sınıf öğrencisi gibi parmak kaldırmasını beklemiyorsun. Özgün, inisiyatif kullanan, hatalarından öğrenen, çocuksu bir merakı olan, dev bebek adımları atan... Yazarken bir heyecan geldi. Ekibin kadar güçlüsün unutma, onlar kadar yavaşsın, kör noktaların var ve birlikte yükselmek çok daha kolay. Kaynaklarını probleme fırlatmalarına izin ver, kriz anında yaratıcılık artıyor bazen bırak gitsin, beceriler doğru liderlik şekilleri ile ortaya çıkar, kullan, dışarı bak, gözlemle.
Lütfen bunu okuyorsan insanların zekalarına ket vuran bir pislik olmayı bırak, olm öbür taraf gerçekse ayvayı yedin bak. Değilse de benim sorunum değil. Ben çok iyi ve efsane isimlerle çalıştım, psikopat yöneticiler girdi hayatıma, hepsi zenginlik günün sonunda endorse ettiler, yeni iş teklif ettiler, birilerine önerdiler, avcılar peşime düştü.
Ben olsaydım şöyle yapardım diyebilirsin, kimse bunu elinden almıyor ama sen artık yöneticisin bırak işi ekibin yönetsin sen de insan yönetiminden nasibini al, engelleri ortadan kaldır, zor sorular sor, işe dair yönteme dair sorular sor, koçluk yapabiliyorsan koçluk yap. Çok yüklenmedim umarım.

Bu bir yolculuk ve ben at arabası sevmiyorum.
Haydi kaçtım ben, güneş yükselmeden yüzmem lazım yoksa kabağa dönüşeceğim. Son birkaç farkındalık sorusu var aşağıda, al kulağına sokarsın.


  • Sor kendine etrafımdaki bu insanlığı nasıl daha zeki, daha yetenekli hale getirebilirim(belki de sorun sendedir)?
  • Takımın tüm gücünü nasıl kullanırım, o güce nasıl ulaşırım?
  • Bildiklerim beni nasıl engelliyor, yeni bir bakış açısı kazanmak işime gelir mi?
  • İnsanlara daha fazla alan versem ne değişir? Ölür müyüm? Adi bir paçoz muyum?

Korkma korkma kimse senden devrim yaratmanı, kilometrelerce yürümeni, büyük bir savaş kazanmanı beklemiyor, ben hariç, ben potansiyelini kullanabileceğini düşünüyorum ama sana çok güvenmiyorum da. Kendi kişisel tarihimi kroniklerde, blogda ve 5 yıllık her gün için aynı soruları tekrarlayan bir ajandada tutuyorum, ben hep ileri gidiyorum bebeksiler siz de gelin.

Alemlere süper dahi olarak gönderilmiş olan kahramanınız,
Zeka ve Liderlik Onursal Vice President'ı
Coco


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder