Belirli bir alanda uzmanlaşmak ya da generalist gibi çalışmak isteyeceğin, çok net hedeflerinin olduğu ana kadar kendini akışa bırakmanda bir beis(mahzur) görmüyorum okuyucu. Özgün işler yapma, kimsenin başaramadığı bir işi yapma, bir amaca koşma, hizmet etme, daha kalıcı bir olaya imza atma kapsam dışı.
Danışmanlık yaptığında işin içine farklı unsurlar girer, son söz müşteriye aittir, sen istediğin kadar pürüzsüz süreçler tasarla, efsane işler çıkarmaya çalış, müşterinin istekleri kadar varsın. Sana "yap, yapabilirsin, evet, istiyorum" demediği sürece(ve bununla ilgili sözleşmeyi imzalamadığı sürece) önündeki görünmez duvara toslamaya devam edeceksin. İhtiyaçlar diyorum sevgilim, müşterinin ihtiyaçları ve şu şarkıyı dinlemeye başlıyoruz. Maddeler halinde yaz dediler, hayır madde madde yazmazsam ne olacak? Haziran ayı ile birlikte geride mezuniyetleri, kep törenlerini, mezuniyet kınalarını, bayramı falan bıraktık bi'şey bi'şey oldu. Evet mini mini birler, mezun olmuş geçen yıl iş arayışı olmuş iş bulamamış(henüz) olanlara gelsin bu yazı. Normal bir insanın hayatı boyunca kullanacağı 'işe alım' ifadesi sayısını 12346 kat daha fazla kullanmış bir minnoş olarak buyursunlar efenim:
- Senyör bir işe alımcıyken bile masa, bilgisayar, telefonu hazırlanmamış tv'de reklamları dönen şirketlerde çalışan minnoşunuz olarak diyorum ki ilk etapta buna takılmayın. İK ve Pazarlama'nın yeni oyuncağı İşveren Markası kisvesi altında bu lojistik işleri iyileştirmeye çalışıyorlar. Kalu beladan kalma laptop getirecekler size, bazen IT 1 hafta boyunca işinizi halletmeyecek, size kullanıcı hatası muamelesi yapacak. Easy Champion.
- Organizasyon şemasını oku, yut, prosedürlere bak, web sayfasını falan hatim et, kıyafet kodu, yas durumu, nükleer saldırıda yapılacaklar, cuma şıklığı/casual friday, CEO ile asansörde karşılaşırsan cool durma falan bunların hepsini bil.
- Unutma 1 metrekarelik alan içinde en süper sensin, seni o yüzden işe aldılar, doğru taktik plan ve stratejiyle neler yaparsın uvvvvvv, Monopoly oynadın mı hiç, oyna çok keyifli.
- Geliş lan köylü, yıl içerisinde sana eğitim atayacaklar, genelde hafta sonu olur, gideceksin, bireysel aldığında daha pahalı bunu düşünerek gelişebilirsin. İnanırsan sen de süper kahraman olabilirsin ama bu başka bir yazının konusu.
- Hiyerarşiyi anla, diğer departman yöneticilerini tanı ve yaklaşımlarını anlamaya çalış, senin departmanının repütasyonu nasıl, sizin kabile nasıl hareket ediyor öğren, tanımadığın insanlar hakkında tespit yaparken dikkat et, çevrendekilerden biri onunla yatıyor olabilir.
- Söz gümüşse sükut altındır, ağzından çıkacakları filtrele, nasıl olsa sen de aynılaşacak ve şirkete ayak uyduracaksın o zamana kadar frene basmakta fayda var.
- İşine saygı duy. Saygı duyacağın işi yap demiyorum, duygusal düşünmene gerek yok. Sadece işini çok iyi yap. n-1 yöneticilerden çok etkili bir teyze bir gün gelip tüm İK'nın içinde çalışan ilişkileri müdürünü yerin dibine sokmuştu, lütfen işini iyi yap.
- Vazgeçilmez olma terfi alamazsın düşüncesi çok primitif, patron firmalarında çalışmak plaza köleliğine bakıldığında benim için daha zor. 10K üzeri çalışanı olan yerlerde sistem biraz daha oturmuştur.
- Kendine hedefler belirle, bir takvim yılı sonrasında, 3-5 yıl sonrasında ne yapmak istiyorsun, bu şirkette kalırsan eğer farklı bir departmanda olmak ister misin, bu seni mutlu edecek mi gibi soruları performans dönemi gelmeden netleştir lütfen, kafan açılsın biraz.
- Dinle, öğren, karışma unless sana ihtiyaç duyacakları o eşsiz ana kadar. Arada İngilizce sözcük kullanıyor olmam sadece ve sadece Plaza Türkçesi'ne bir gönderme or Britanya'nın köpeği de olabilirim.
- Eser miktarda cc-bcc kullan, eğer sen de istersen bir #ccqueen bir #bccking olabilirsin.
- İnsanlarla ilişkilerini yönetirken "Allah da onu öyle yaratmış." düşüncesi biraz hafiflemeni sağlar, inanmıyorsan da yerine kozmoz koy. Yani karşındaki kendini geliştirip OÇ'lukta bir üst levele geçmiş olabilir ama ne sen Leylasın ne de ben Psikiyatr. Hatırla, onlar da senin gibi envanterlerden, görüşmelerden falan geçti.
- Daha önce deneyimlemediğin bir işi yaparken O iş bende! gibi güçlü ve kıro ifadeler yerine "deneyeceğim, daha önce yapmadım, bu konuda yardıma ihtiyacım olabilir." gibi şeyler söyle. Dönmezse zaten hiç senin olmamıştır.
- Mümkünse kadın ol, erkekler genelde pantolon, gömleki, ceket, kravat falan giyer. Kadınlar öyle mi etek, parmak arası terlik, mini elbise falan giyer böyle püfür püfür... Şaka yaptım tabii, sen hiç bankada staj falan da yapmadın galiba. Kadın olma ya, bu ülkede kadın olmak çok zor.
Evet, gidiyorum, kaplumbağayı gezdirmem lazım. Bir sonraki yazıda canım isterse iş yaşamının yazılı olmayan kurallarından bahsedeceğim.
Aluminyum folyo kağıdından astronot kıyafeti yapanların kahramanı,
Coco
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder