İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

4 Şubat 2019 Pazartesi

Kariyer Sıçraması



Neden iş değiştiriyoruz?



Yazının fon müziği: expectations
Bu içimdeki karanlık, durdurulamayan, oksijen kıtlığı hissettiren kımıltı da ne?
Evet, bildiniz, iş değiştirme isteği.

Doğal becerilerinizin üzerine koyacak bir şeyler arama durumu, yetenek yelpazenizi genişletme isteği, belirsiz durumlara girerek heyecan arama, karmaşık problemleri çözerek "yapabiliyorum, yapmıştım, yine yaparım" deme isteği, daha derinden düşünme arzusu, bilgiye doymama.

Bu tip bir durum yaşıyorsanız belki İK'dan destek isteyebilirsiniz. Elbette yöneticinizin bu durumu önceden fark edip size öneri sunmasını tercih ederdim ama öyle olsaydı şu anda bu yazıyı okuyor olmazdınız sanırım. Btw İK'nın da şahane bir çözümle geleceğinden şüpheliyim, çok ekstraordinary bir karakter olmalısınız. So doğru düzgün işlerde alışın, iyi başlangıçlar yapın.

Evden çıkmadığım 8. gün, bir daha hasta olmak istemiyorum, çok ciddiyim, yaşlandıkça hastalığa katlanmak daha da zor bir hale geliyor. Teo arıyor iyi misin, çorba yapayım mı? Oh, Yüce Tanrı'm etrafımda şahane insanlar olduğu için teşekkürler. Konuşma yasağım devam ediyor, çorba teklifi için teşekkürler diyorum. Konuşmam sadece whatsapp, twitter ve blog.

Kariyerimde ilerledikçe kendimi başkalarının daha başarılı olmasına yardımcı olan biri olarak tanımlamak hoşuma gitmeye başladı, gençlik zamanlarımda da destekleyici ve her şeyi doğal karşılayan bir tiptim ama cildim yaşlandıkça garip bir sensei durumu oluştu. Ok, kabul ediyorum, ama siz de kendi potansiyelinizin farkına varmak ZORUNDASINIZ. Kariyerim dediysem 3 yıldır çalışmıyorum şakası yapayım.

Hayalleriniz var mı? Bu soru ile başlayalım, hayal kurmak müthiş bir şey, onu gerçekleştirmek için çabalamak, yolculuk, macera neyse ne. Ben yeterince yukarıda olmayı seviyorum, zirve, peak*end durumu.
Hayalin nedir? Kişisel ve mesleki olarak neleri başarmak istiyorsun? veeee en önemlisi masanın karşısında bizim olduğumuzu düşün, biz senin hayallerini gerçekleştiremeyeceksek-karşılamayacaksak neden bu şirkete gelesin?
Kısa dönemli kaçış planları uzun dönemli tatminler getirmez inan bana. 

İş hayatında kendini tanımlarken iki konu yardımcı olabilir, iş başarısı, yaşam doyumu.
Ulaşmak istediğin hedeflere giderken kendini kaybediyor musun, değerlerini falan hiçe sayıyor musun, bunlar olduğunda kuvvetle muhtemel sistemde sızıntı olacak, miden bulanacak, vicdan yastığında yatamamaya başlayacaksın(her zaman olmaz, sığ bir sığırsan zaten etkilenmeyeceksin, korkma).
Anlamlı, heyecan verici, tatmin eden bir iş yapmak mı? Kariyer yönelimli, yükselmeye odaklı bir bakış açısı mı? Kararını vermen gerek dostum.

Geçtiğimiz günlerde İzmir'den bir Weirdos mesaj gönderdi, biz burada İK yapmıyoruz bu başka bir şey dedi, katılmamak mümkün değil elbette, İstanbul dışında da büyük acılar yaşanıyor. Sorular; bu işe devam etmek istiyor musun, bu yönetici ile devam etmek istiyor musun, İstanbul'a gelmek istiyor musun?
Büyük sorular, büyük değişimler,  evet büyük motivasyonlar ve cesur adımlar gerektirir. 
Kendini ne kadar iyi tanırsan bu tip sorulara o kadar iyi cevap vereceksin, kendinden başlayamıyorsan lütfen seni tanıyan ve senin hakkında tarafsız şekilde yorum yapacak insanlar bul ve cevapları karşısında ağlamayacağın insanlar olsunlar.


  1. Seni tamamen kendi haline bıraksak neyi iyi yaparsın?
  2. Çocukken hangi etkinlikler hoşuna giderdi?
  3. Nesin sen, tanımla, kendini bir şeye benzet, bir nesne, nasıl bir nesnesin?
  4. Dışarıdan seni görenler senin için neler söyler?

bunun gibi basit sorular ile başla. İş arayışın aktif, değişim istiyorsun, hımmm peki bana uyar.

NE YAPIYOR OLMALIYDIN? NEREDE?


  • İş ortamın büyümene, gelişmene izin vermiyorsa,
  • Yeni deneyimlere açsan, arayış içindeysen, meydan okumalara doyamıyorsan,
  • Katkı sağlama, bir bütünün parçası olmak için deliriyorsan,
  • Ortak bir geleceğe odaklanma motivasyonun yüksekse,
  • Öğrenme eğrisi no pulse eğrisine benzemeye başladıysa, hasta ex oluyorsa,
  • İşlerini daha kısa sürede bitirmeye başladıysan, 
  • Üst yöneticin gelişmene yardımcı olmuyor, yolu tıkıyor, akıl hocalığı falan yapmıyorsa, 
  • Herhangi bir değişime imza atamıyorsanız...


Ücret, yanaklar, yan haklar falan eklemeyeceğim, berbat yönetici, mobbing, vizyonsuzluk vs. demeyeceğim. Hepiniz artık harika pazarlıklar yapıyorsunuz, haberleri benimle paylaştığınız için de ayrıca teşekkürler.
Benim için önemli olan sizin kendi en süper versiyonunuzda salınmanız, kendinizle ilgili farkındalığınız ne kadar artarsa dış dünyadaki saçmalıklara karşı o derece makul karşılıklar vereceksiniz.
Son bir rica, lütfen klas bir şekilde ayrılın, bu bir bar kavgası değil, en kötü avukatla falan gidin, arabuluculukla da çözülebilir sorunlar. Patronunuz sizden ayrılmak istemeyebilir, anlaşılır bir durum, işler pisleşecek hazır olun. Ayrıca iş dünyası, kiminle nerede tekrar karşılacağınızı bilemezsiniz, ve inanın bana karşılaşıyorsunuz. Uslu bir köpüş gibi gelip özür dileyen direktörü hatırlayın. Karma is a bitch!

Sıçra dediğimde Ne Kadar Yükseğe diye soranların Azizi,
Coco

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder