- bir şeyi yapmaya istekli olma durumu, isteklendirme, güdüleme, şevklendirme...
stres ile inişli çıkışlı bir ilişkisi var motivasyonun, seviyeli bir beraberlik onlarınki.
burada iletişimi de tanımlamak gerekiyor, kaynak, hedef ve mesajın olduğu hede. iletişimi de sözlü iletişim, sözsüz iletişim diye ayırırız. sözsüz kısmın içerisine vücut dili, jestler ve memikleri dahil ediyoruz, görüşünüş, işte harika bir kek tarifi daha geliyor.
biz plaza insanları işin konusuna ya da şirketin strajelerine göre çeşitli hedeflerle çalışırız. iş odaklı olanlarımız, iletişim odaklı olanlarımız, insan odaklı olanlarımız vardır. iletişim becerilerimiz sayesinde işler daha kolaylaşır ya da zorlaşıp içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
motivasyonu iç(sel) motivasyon ve dış(sal) motivasyon olarak ikiye ayırabiliriz. bu iki tipe bakılarak çıktı olarak hedeflenene ulaşıp sürecin sonunda bir ödül alırız ya da almayı umuyoruzdur.
self motivated kişiler bu noktada öne çıkar, kendi kendini motive edebilen insanlar işin sonuca yönelmesinde daha az tökezler ya da odağından daha az uzaklaşır(NŞA'da burada ideal iş ortamı koşulları var). Satışçıların self-motivated olmaları pek önemli, aferin çocuğum 5 puan cepte.
hijyen faktörler (ücret, iş güvenliği birtakım yan menfaatler), işin zorluğu, takdir edilme motivasyonu etkiler.
niyle beslenir memeliler?
neyle mutlu olur bir çalışan? nasıl motive olur?
iş görüşmesinde sıklıkla sorulan sorulardan biridir, sizi ne motive eder?
*yüksek kazanç
*konfor alınının geniş olması
*dinleyen yönetici
*takdir edilme(herkesin gözü önünde)
listeyi uzatmak mümkün, sözlü taraftan sözsüz taraf geçiyoruz.
welcome to the dark side
takdir edilme kısmında organizasyonun kaş göz oynatma, arkadan bakışma, fısıltı yolu ile çaktırmadan kritik etme kategorilerinde çalışanları ödüllendirmesi gerekir.
duruşu değişir, karşıdakinin yaklaşımı değişir, hitap şekli değişir, omuzlar dik duruşta verilen enerji ile pısırık halin arası başkadır. birinci yönetici ve ikinci yöneticinin konuşma tarzı değişir.
unutma başarılar pohpohlanıp büyütülürken başarısızlıklardan kimse kendine pay çıkarmaz.
peerlerinin arasından sıyrılır o kişi, giydiği, yaptığı, söylediği takdir edilir, bazen gereksiz bir ya da samimiyetsiz bir şekilde takdir edilir, ama unutma samimi olmayan bakışlar kolay fark edilir, gözler kısılır gülerken, bir gülücük kondurulur surata ama sakil durur. selamlama şekli, konuşurken kola dokunmalar(dürtmüyoruz, hafif sıvazlama, kafayı 30 dereceye yakın yana yatırıp seni anlıyorum imajı vererek, ay cocoooo ne hoşsun ne komiksin). kısaca yönetici davranışları ile seni diğerlerinden ayırır, sende koşa koşa işe gidersin. sabahları kıyafetlerinle beğeni toplarsın, şakalarına gülerler falan.
bunun dışında
- terfi ettirme,
- yan haklardaki güzellik,
- ücret artışı,
- iş çıkışı yapılanın gidişi üzerine partilerle uğurlama sayılabilir.
bir de acıklı plaza kölesi vardır, mobbinge maruz kalan, toksik liderle çalışan, o başka bir hikayenin konusu.
Coco
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder