İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

1 Aralık 2014 Pazartesi

Cv'nizde Yer Almaması Gereken Tek Şey?

Hellö blög, nasılsın? Bir adaya düşsen yanına alacağın 6 şey ne olurdu, duyamadım, cv'mi dedin. Işte böyle sevgili dostlar geçtiğimiz yıl XXXX sayıda cv incelemiştim, her yerde cv, herkeste cv görür olmuştum, yeni insanlar ile tanıştırıldığımda onları cv olarak görüyordum. Hıııı, çok, olmadı öyle bir şey. 

Cv'nize asla yazmamanız gereken 14 şey!! yapacaktım başlığı sonra boşver yea dedim, nereden bulacaksın 14 madde Çiko? Zaten oteldeyim, tek başımayım, canım sıkılıyor, yerel bir müzik kanalı açtım halim içler acısı, beslenme düzenim değişti, pıffff.

Neyse siz değerli izleklerim, iş arayan minnoşlar, boş vakti çok olup blog yazısı okumak isteyen yalnız kalpler için bugün çok şahane bir yazı yazmayı planlıyorum. Aklınız yerinden uçacak, evet 04:32'de uyandım, evet İstanbul'da değilim, evet yanımda oturan sigortacı yavşadı, evet harika bir sabah uçuşu yaşadık. As usual alanda şöför karşıladı, ofise geçerken hayatının muhteşem detaylarını dinledim, adaylardan birinin babası vefat etmiş geçen ay, ağlama krizine girdi, kendine gelmesi için ara verdik, işlerim erken bitti önce gidip bir Cafe'de kahve içtim, sonra bir arkadaşımla sinemaya gittik, şimdi de oteldeyim, sabah bir toplantı var sonrasında İstanbul, şükürler olsun. 

İnsanlık ne güzel değil mi, keşke şartlar farklı olsaydı da ne siz cv göndermek zorunda kalsaydınız ne de ik'cılar elemek zorunda kalsaydı, işte size boş konuşmanın alası, this is monkey business. If you pay peanuts, you get monkeys.


Uzmanlara sorduk ve bir çok cevap aldık/hayır uzmanlara sormadım(k) tamamen benim hayal ürünüm olan konular bunlar, aslında böyle bir blog yok, aslında ben de yokum, bu aslında bir hayal, kendi halinde bir reklam yazarının rüyası...

Okeay diyelim ki bir cv'niz var, bir potansiyel iş var, başvurmak istiyorsunuz ama cv'nizi de güncellemeniz gerek, haydi başlayalım.



  • Alakasız fotoğraflar, sizin olmayan profil picturelar, selfieler, bikinili fotoğraflarınız, arabanızın fotoğrafı, aile fotoğrafı, ayağınızın fotoğrafı, eliniz, göbeğiniz, teknenize bir bakış...
  • İmla hatası, No!!!! Böyle bir lüksünüz yok.
  • Tarihlerin yanlış olması, boşluklar, iki ayrı şirkette çalışıyor olmanız hala çalışıyor olmanız ama aslında o işlerde 6 yıldır çalışmıyor olmanız.
  • Medeni hal, ehliyet seri numarası, vergi numarası, TC kimlik numarası, hobiler(tons of, millions of hobbies)... Aslında hobiler o kadar şart değil, ne yapacağız beraber puzzle mı yapacağız yoksa senin nü tablonu mu yapacağım, bu ülkede çok önemli gözüküyor, yetkinlik bazlı mülakat yapacağız cv'de hobi olsa ne olur ki?
  • Kedilerinizin adı, ailenizin ve akrabalarınızın bilgileri, çiftlik eviniz ve kaç tane hayvan beslediğiniz. Yani 3 kediniz, 4 köpeğiniz, 1 Tavus kuşunuzun olduğunu bilmese de olur işe alımcı. İşe Alımcı diyorum artık meslek olarak kabul edilmiş, istesem ikcı da derim, İKECİ hatta ikacı.
  • İşe alımcı siyasi görüşünüzü bilmek zorunda değil, okuduğunuz ilkokul, anaokulunuz ya da cv'yi doldurmak adına lisansta almış olduğunuz dersler ve transkriptinizin düz yazı hali. 



Cv'niz 17.000 sayfa olmasın, yazık, kaynakları doğru kullanın, optimum diye bir olay var Allahsızlar!!!!!
49 yaşındayım, Mehmet  Can, SuSelin, Afakat'ın babası, Sevil'in eşi, Murat koyum da turatın abisi... Yazma, kiminle vakit geçirmeyi sevdiğini merak etmiyoruz, bu bilgi pratik hayatımızda bir işe yaramayacak, ben de at biniyorum mesela peki sen bunu bilmeli misin? Evet ponny ne olmuş? Komik bir şey mi var, varsa söyle biz de gülelim çoğcoğom.
PP'ye dönelim, 8000 kez yazdım belli ki okumuyorsunuz, profil fotosu profilden çekilir, uygun kıyafet giy, düz çektir gitsin, bu kadar kasmaya gerek yok, arkadaşım degüstasyon işinde değilsin, ikacısın sen şarap kadehli gündüz yemeği fotonun ne işi var tanrı aşkına? Sepya, dans ederken, Cumartesi gecesi yıkılıyooğğğ fotosu da ne, e  zaman iş aramıyorsun sen, kuzenin koltuğunda kuzeninle yapış yapış fotoğrafından bize ne acaba. Ben komple pp'nin kaldırılması taraftarıyım, monster güzeldi bak foto moto yoktu, No ayrımcılık No nothing.

Hepimiz olgun uzaylılarız, belirli dereceye kadar eğitim görmüş, okumuş insanlarız, ortalama düzeyde kendini ifade yeteneği biraz da yazarlık bekleniyor aslında. Lakin kompozisyon dersi işkence gibi gelen, özgüven sorunu yaşayan, annesi-teyzesi-babası kendisi için iş arayan, biraz tembel, biraz rahat birkaç nesil olduğundan arada arızalar çıkabiliyor.
Profesyonel hayatınız ile ilgili bilgi paylaşırken net olun, yaratıcı yazarlık dersini burada sergilemenize gerek yok, less is more honey, hikaye anlatmayın, sayılarla destekleyin, uçmayın, uçun, agresif bir anlatım dilinden kaçının, 7500 eğitime katılmanız orada bir sorun olduğunu gösterir, 300 görüşmeye katılmanız da unless bir headhunt değilseniz. Get to the point yani. Bu, zavallı işe alımcı insanının hayatını kolaylaştırır, zaman kazandırır, her iki tarafı da gereksiz yükten kurtarır. Gerçi kahramanınız hızlı okuma dersi de almış olabilir, yaw he he 6 sn. kuralı, sayfanın ortasına bakma olayı falan.

Sonuç: 1 A4 kağıt alın, deneyimlerinizi yazın, onu da düzgün yazın, sonra uçak yapın ikacılara yollayın.

Sevgilim olunca cv'sini okuyup koca bir çarpı yapacağım üzerine, otur sıfır!
Yazının fon müziği: Someone Like You üzerine Rolling in the Deep




Olağanüstü cv'niz ile karşılaşan İK'cılar temsili




4 yorum:

  1. Hobaaaa. Döktürmüşsün yine. Sanki daha fazla zamanın varmış =) bu arada monster iyiydi tabi ya. Anılarım depreşti. Oradan başvurduğum yer benden Maille fotoğrafımı istemişti. Neden battığını daha iyi anlıyorum =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sağol ACÜ, yazılar okundukça güzel, yıl sonu showunu yapıyorum:) monster'ın ruhuna fatiha, ışıklar içinde uyusun.

      Sil
  2. Çok gülüyorum yazılarınıza :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaah, çok mutlu oldum:) nihayet güldürebildiğim biri var :))) İyi okumalar efendim.

      Sil