İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

20 Aralık 2015 Pazar

Platin İK Şapkası Ödülleri

Günaydın. Beni tanıyan tanır, tanımayan randevu alır modunda bir sabahtan sizlere MÖRHÖBÖ.

Bir doğum günü kutlamasının ardından yakın arkadaşlarımla bana geçtik. Eğlenmek iyidir. İK'cı tayfa çık bi' hava al.
Sektörel havadisler, iş ilanları, yeni nesil saçmalıklara girdik. Kim şutlandı, hangi GMY'nin planları elinde patladı, skandallar, olması gereken yerde olmayanlar...





Arkadaşlarım da en az benim kadar neşeliydi dün. Geyiğin dozu o kadar arttı ki sonrasında altın ahududu kime gider tartışması başladı. Evet evet, niş alanda kötü işler ödülleri verilsin. Hatta bir adım ileriye taşıyalım. Malumu aliniz, filhakika, binaenaleyhaskdjlaksjdşl all of us İK Şapkası denen bir şey takıyoruz, profil fotosu şapka(hatta double şapka) olan biri ile tartışma istersen. Bu şapka görünmez sadece akıllılar görebiliyor. Günlük konuşmalarımız sırasında "Bak İK şapkamı takıyorum, taktım, önüme koydum, bak takacağım şimdi, takmayacağım, taktım bile" gibi ifadelerle İK'cılardan duyarsınız. En kötü bir toplantıda, olmadı çalıştayda, ayaküstü asansör konuşmasında, GMY yanında hava atarken, belki bir şarkının her sesinde belki bir sahil meyhanesinde falan kullanırız. Elimizde değil, jargon kasmamız gerek, bir şapka olacaksa bu bizim olmalı, bir tavşan çıkarsa o tavşanı biz çıkarmalı hatta o tavşanı gerekirse 62'den biz çizmeliyiz.

İK where the magic begins -_-

Sonra işte haliyle kafamda şapka(çünkü benim şapka koleksiyonum var), sırtımda robdöşambr(çünkü eski türk filmlerine bayılırım) elimde karaoke mikrofonu ile karşılarına geçip başladım anlatmaya. İK çok rerörerö, insan kaynak değildir, asla bu kadar materyalist olamayız, İK stratejik ortaktır, hepimiz aslında HRBP'yiz, şutlanmayan İK'cı tam bir İK'cı olamaz never ever, salt İK disiplini yanında pazarlama geçmişi de iyi olur sanki, 2. kariyer şart aslında, İK her şey değildir abi saçmalamayın... vb. sıraladım. Olm benim saçmalayabilme hakkımı kimse elimden alamaz bir de uygun ortam(1 İKcı+1 herhangi beyaz yakalı birey) olunca fındık yemiş gibi oluyorum. Bence herkese bu fırsat verilmeli, ben de ev stand uplarıma devam ediyorum.

Neyse işte gözlerinden yaş gelene kadar sürdü bu geyik, sonra işte ödülleri sıralamaya başladım, siz de katkıda bulunmak isterseniz yorum yazın diyeceğim ama yorum yazan yerlerinizin ağrıdığını biliyorum çocuklar. Öperler. Platin değil Uranyum İK Şapkası mı yapsaydım bilemiyorum. And the Oscar goes to; 


Yılın en iyi şutu
Yılın en iyi transferi
Yılın en inovatif İK uygulaması diye fiyasko kitleyeni
Yılın en ROI'si
Yılın en haber vermeden gideni
Yılın en kötü iş görüşmesi
Yılın en kötü "Biz size dönüyor olacağız" diyeni
Yılın en kötü İdari İşler Macerası
Yılın en efsane iş bırakma / iş yavaşlatma çalışması
Yılın en arkadan iş çevireni
Yılın en kötü İşveren Markası uygulaması
Yılın en kötü doğum günü kutlaması
Yılın en yanlış ücret hesaplayanı
Yılın en berbat istifası
Yılın en kötü organizasyonu
Yılın en İK'yı bırakanı
Yılın en yıllar sonrası sektöre görkemli bir giriş yapanı
Yılın en kötü fon müziği seçimi
Yılın en berbat bestesi, şarkının telif hakkını alamayınca kendileri beste yapmışlar sdalsjdalhsdla
Yılın en kötü İK temalı kitabı
Yılın en insan odaklı olmayan İK'cısı(bununla ilgili adayların "şekerim, en zayıf yönüm insan odaklı olmamak" açıklamasını yapmış olmaları gerek şart)
Yılın en ekibinin sosyal medya hesaplarına müdahale edeni
Yılın en X'i ve bir de Babyboomer'ı
Yılın en gizli ajandası olanı
Yılın en klişe uygulamasını dergide röp olarak vereni
Yılın en ben gideyim ama giderken yerime birini bulayım böylece siz benim tazminatımı verin diyip "El Sıkışarak" ayrılanı
Yılın en toplu işten çıkarması
Yılın en kötü yönetilen İK basın açıklaması
Yılın en sansasyonel tazminat davası
Yılın en Prensesi ömür boyu başarı ödülü 

Bu ödüle layık olmaya çalışacağım xoxo



O kadar okuyoruz(ne kadar hacı vahiy gelmeyecekse iş dünyası ile ilgili okuyun biraz), çalışıyoruz, yeni fikir üretmeye, en iyi örnekleri adapte etmeye çalışıyoruz, zirvelere, kongrelere, konferanslara katılıyoruz sonra öküzün biri gelip İK çok saçma yeaaaa diyor. Evet, saçmayız sen daha saçmasın ama bunu öyle tatlı bir dille söylüyoruz ki anlamak için atp harcamak zorunda kalıyorusun. Sahnede trendsetter dinliyorsun eve gidiyorsun patates soyarken kuzeninin nişan bohçasında ne olacak geyiğini dinliyorsun miniğim, iş hayatı başka özel hayatın bambaşka, günün sonunda NASIL BİR İK PROFESYONELİ OLMAYACAĞIM'ı buluyorsan aferin sana. Yoksa profesyonel profesyonel takılıp, havadan yanakları öptüğümüz organizasyonların sabahları ofisten kaçış adına okazyona katılmak şeklinde uzay boşluğunda yerini alacak(bir daha oku). Btw dünyanın en önemli konusu İK değil, açlıkla susuzlukla savaşan bir İK, bir organizasyon yapıp ses getiren İK falan bekliyoruz. Beklentilerimiz Allahuekber Dağları seviyesinde.

Ne olacak dersen maneviyat, yaratıcılıktan beslenen maneviyat, insanların kalbine dokunma, insan odağındağız açıklamaları ve agile süreçlerin İK'ya entegre edilmesi yükselir, üst olur. Müşteri olarak iç müşteri memnuniyeti daha da önem kazanır, iç müşteri tanrı değildir kraldır lakin kral da kafa keser yaklaşımı ile ısınan hava genleşir. Belki mevsim değişir Akdeniz olur belki kişiye özel eğitim çözümleri sunulur, butik İK hikayelerini daha fazla dinleriz, kişiselleştirme diyorum yahu, çalışan kendini özel hissetmek isteyecek evet İşveren Markası diye personelin 3D plastik kendi minyatürünü masasına koy, narsistlikten ölsün, yapsanıza bunu ya hahahahahah hatta kobiler için müdürünün 3D'sini yaptırın. 2016 bomba gibi gelsin, silkinip üzerimizden 100 yıllık ölü toprağını atalım, Taylor sana da selam olsun vida adam. Guyz size trend kastım, yetenek havuzlarına işemişler. 


Önce lafı söyleyene bakarım kim diye sonra yanındakine bakarım kiminle çalışıyor diye, çal qeqe çal. İşte sonra da "ha o mu? Ben onu tanıyorum ya 4 yıl önce bir iş yapmışlardı hala best practise diye onu anlatıyorlar." derim. Marketing önemli hacı.


Yazının fon müziği: Sabahın köründe uyandığımda beynimin içinde dönen acıklı bir arabesk çalışma.  Tam olarak sözlerin müziğe oturmadığı melodik bir saçmalık olan; "Kimler bırakıp da beni terketmedi ki sen de bir kenara aaaaağğğt gitsin beni". Kimse balkon yıkamıyor taklidi yapmasın rica ediyorum. Alfred izinli.


Kırmızı Halı sunucunuz,

Coco de la Renta 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder