Kariyerinizin bir bölümünün kontrolü sizde, bir bölümü dış etkenler ile şekilleniyor. Oran vereceğimi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz ama sallasaydım 73-27 kuralı derdim sonra da bu fikri satmaya çalışırdım(hayır satmaya çalışmazdım).
Hangi okulda okuyup hangi bölümden mezun olacağınıza siz karar verdiniz, bu noktada aile büyükleriniz, okuldaki ve belki hazırlık kursundaki danışmanlarınız da yönlendirdi. Bazılarınız sırf bölüm adı havalı diye okudu, yerleştirmede en kötü senaryoya göre gittiniz... Velhasıl bir bölümden mezun olabilecek olduğunuzu kanıtladınız. Belki staj yaptınız, belki çalıştınız okurken biraz deneyim elde ettiniz. Bundan sonrası ne istediğinize bağlı olarak değişecek.
Hayaller vs. Hayatlar, klişe ama beklentiler, gerçekleşenler ve elinize verdiklerimiz de diyebilirdim.
Ben artık İK'yı sizlere anlatmaktan bıktım. Olm harika bir iş yapıyoruz, kafamız güzel, ben ve yakın birkaç arkadaşım daha da mükemmel olması için devam ediyoruz.
Kontrolü ele alma zamanı geldi, sizler artık yetişkinsiniz, farklı bir kimlikle hareket etmeniz, eylemlerinizin sorumluluğunu üstlenmeniz bekleniyor. İş hayatında sizi motive edebilirler, sırtınızı sıvazlayabilirler, yaptığınız hatayı kabul edebilirler ya da sizi yerin dibine sokabilirler. Her organizasyon hata yapmak için alan yaratan yöneticelere sahiptir diyemiyorum.
Hayal kurmaya devam, 5 yaşında ne olmak istiyordun, lisede ne olmak istiyordun, üniversitede ne olmak istiyordun, şu anda neredesin. Bunları otur, düşün, değerlendir. Tekli kariyer, uzmanlaşma falan tarih oldu, X kuşakları hafiften şakaklarına kar yağmış şekilde senior professional hayatlarına devam ediyor. Birçok konuda uzmanlaşabilir, farklı alanlarda çalışabilirsin. Her şeyi yapabilirsin, güç senin içinde demeyeceğim, birçok şeyi yapabilirsin %100 adanmışlığa hazır mısın, ne kadar ödün verebilirsin, bunları düşünmeni istiyorum. Ben senin tarafını tutuyorum.
Değişim konusunda tavrın nasıl? Değişebilir misin, değişime direnç gösterme konusunda ısrarcı mısın, acaba bunlar senin kariyerine olumlu/olumsuz ne gibi katkı sağlar(katkı sağlamak kalıbını cümle içinde kullanmak için ölüyordum, rahatladım).
Hangi alanda iyisin? Seni ne harekete geçirir? Motivasyonunu sağlayan noktalar neler, enerjini içeriden mi alıyorsun, dışarıdan mı geliyor?
Şu anda nerede olduğunu bir değerlendir bakalım. Bizim taraf kişilik envanteri kullanarak daha yakından tanımaya çalışır. İnsanları etkilemek mi istersin, ikna etmek, satış yapmak, bir fikri satmak, yaratıcı bir şeyler ortaya çıkarmak, nesnelerle mi aran iyi, mekanik vs., sahada olmak mı hoşuna gidiyor, yoksa plazada pineklemek mi, analizler konusunda mı iyisin, veriler, araştırma sonuçları? Farkındaysan burada senin için bazı şeyleri kolaylaştırmaya çalışıyorum.
Başarı tanımın ne? Gerçekçi misin? O şeyi başardığında senin için anlamı ne olacak?
STAR diye bir şey var, iş görüşmelerinde sıklıkla kullanılır.
Situation, başarılı durum neydi?
Task, görev neydi?
Action, eylem neydi? Sen ne yaptın?
Result, sonuç neydi?
Kurumsal firmalarda 360 derece değerlendirme kullanılır, bunu yapan bir organizasyonda değilseniz fikirlerine ve tarafsızlığına güvendiğiniz, iş yaptığınız kişilere çalışmalarınızı ve iş yapış şeklinizi sormayı deneyin. Yalnız sonuçları duyunca alınganlık yapmak yok.
Hedefler, hedefler, hedefler.
- SMART olsun, şekerli olsun, evet bu yöntemde de baş harfleri alıyoruz, hedeflerimizin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi, zamanlı olmasına bakabiliriz. Kısa ya da uzun vadeli hedefler olabilir bunlar.
- Sonra bu hedefler için adım atın, aksiyon planı oluşturun, takip edin, yardım alın.
- Değerlendirme Merkezinde falan ya da performans görüşmelerinde gelişim alanları ve güçlü alanlar çıkarılır. Bildiğimiz en primat halini yönetim dersinde lisansta vermişlerdi, ohooooooo 1000 yıl geçti üzerinden ama swot habire karşımıza çıkar. Öneri kısmında kişinin gelişim alanları hakkında yol gösterebilecek yollar belirlenir. Efendim şirket içerisinde rol model olarak gördüğü bir yönetici ile çalışsın, teknik eğitim alsın, mentorluk/mentörlük varsa koçluk, vay efendim yöneticisi tarafında grup içerisinde takdir edilsin, yeni projeler verilsin, abartsın büyüsün ve sponsorluk verilsin(bu noktada yetenek yönetimine geçtim, duruyorum o başka bir hikayenin konusu). Veya şirket dışından birini rol model alsın, sosyal medya hesaplarında takip etsin, varsa kitabını okusun, onunla çalışmak istiyorsa görüşme talebinde bulunsun.
- Network yapın sorry sanki bana rock starsınız.
- Asansör konuşmaları yapın.
- Başarılarınızın kaydını tutun, şirkette görünmesini sağlayın.
- Hedef piyasanızı tanımlayın, ücretinizi sabitleyin, sizi çalışırken minimum mutlu edecek rakam, psikolojik alt sınır önemli. Farklı bir havuç vermiyorlarsa eğer şu anda kazandığınız rakamın altında bir transfer sizi geriye götürebilir.
- Kahve için, taşikardi için değil, sosyalleşmek için, başarılarınızı anlatmak, kendinizi hatırlatmak için.
- Gülümseyin.
Mis gibi Ejderya oldunuz, sizinle gurur duyuyorum.
Gitmem lazım, redesigning a top performer's job olayı ile ilgilenmem lazım.
Always yours,
Coco
Yazının fon müziği: Pink Floyd- Hey You
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder