İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

19 Şubat 2014 Çarşamba

PROVOKATİK İNSAN KAYNAKLARI ZİRVESİ 2014

YER: İstanbul-Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
GÖREV: İK'yı provoke etmek(Mümkün mü? Bittabi)
Tarih: 12-13 Şubat 2014(sevgililer gününü karşılıyoruz)


Daha önce de yazdım(böyle gireyim de bu işleri bildiğim, buralara gidip geldiğim, gediklisi olduğum akıllara kazınsın)...

İKcıların noelidir zirveler, çalıştığımız alan çok özel, oldukça hijyen, herkes minnoştur. Bir ikcı olarak hepimizin, kendimizi teknik bakımdan falan da geliştirmesi gerekiyor U know, ruhumuzu besleyecek   
 1-2 şey var; bunlardan biri en büyük organizasyon olan İK Zirvesi, hello MCT i love u so much.


MCTperver bir bünye olan Hazreti Coco, yani ben hazırdım, mental olarak da hazırdım fiziki olarak da, işim gücüm yoktu, toplantım, görüşmem, sunumum, eğitimin misssssss, yöneticim de "git ve keyfini çıkar" deyince, see you deyip çıktım salı günü ofisten cuma sabaha kadar kimse benden haber alamadı.

Haftaiçi İstanbul'da gezinmek harikadır, Boğaz'dan motor ile geçmek, tıngır mıngır  Lütfi Kırdar'a yol almak. Tam vaktinde oradaydım, kırmızı halıdan geçtim, vestiyere fazlalıkları bıraktım, salona girdim, evet provalarda içerideydim. Alper Utku bana göre neo kılığı ile diğerleri setre diyorlar kostümüne sahnedeydi, yanında Didem Gürcüoğlu Tekay, hemen hemen her şey hazır. Tek eksikleri bendim. :)



Vinelar çektim, Iyeoka sabaha güzel bir giriş yaptı, o arada MCT C-level yöneticisi Tanyer Bey geldi, en son Pazarlama Zirvesi'nde tam zamanında başlayan açılışta görmüştüm kendisini. Çok zarif bir hareketle 2 ekip arkadaşına sunum öncesi nazar boncuğu hediye etti, arkadaşlar bunlar çok ince hareketler, mikrofonlarda görebilirsiniz...



John Perkins ile tanıştım, e biliyorsunuz kitabı okumuştum zaten, o da bizim gibi insanmış. John Mattone'ın John Perkins ile tanışma anına şahit oldum, oooo ben de John'um falan Amerikan şakaları işte(i'm john too deyince daha komik oluyor).

Evet beyaz yakalar bekliyordu sabırsızlıkla, iş dünyası bekliyordu, bayram gibi festival gibi Disneyland'a gitmiş gibi hatta son günlerde Boat Show'a gitmiş de annesi ile babası ona küçük motorcuklar almış gibiydi atmosfer. #anlayamazsınız

Ona küçük zirveler düzenleyin.

Ezber Bozan Bakış Açıları
Anı yaşadım, orada olmanın keyfini çıkardım, tüm hücrelerim bu durumdan memnundu. Bazılarımızın bildiği, yakından takip ettiği olayları farklı bakış açısı ile farklı bir lens ile gördük. Değişik anlatım biçimleri, ifadeler, konuşma stilleri, mimikler, jestler, kültürler, duygular ve coşku... Orada bulunan her ikacıya bir şekilde dokundu konuşmacılar, bilen bilir super hero'lar ilgi alanım, 10 puan superman T-shirtü ve daha da önemlisi ruhu ile Mehmet Kızıltaş'a gitti.

Yabancı konuşmacıların rahat bir tarzı vardır en çok onu seviyorum, zaten özüt şeklinde veriyorlar bilgiyi, çoğunlukla dataya boğmadan/sıkmadan anlatıyorlar ilgi çekici görseller, derli toplu bir sunum, sohbet eder gibi konuşmalar, özet geçiyorlar, ilgimin dağılmasına fırsat tanımıyorlar, hollaley. Yani diyorum ki, sarkmayınca ne şahane oluyor zirveler, zirvelerimiz.

Sürprizlerden biri Karatay Hoca idi, komikmiş, bildiğin komik, tv'deki imajının dışında birini gördüm, ama yüksek sesle konuşuyor bu bir gerçek, gayet hakim, muhteşem tespitlerle konuşmaya başladı.




John Perkins /Aktivist, Yazar

Kadın lider vurgusu aklımda kalan, daha çok kadın lidere ihtiyacımız var ve devrime hoşgeldiniz. Özet geçiyorum. Zaten kitabını okumuştum, anlatmıştım...



Charles Eisenstein /Konuşmacı, Yazar

What do i care about? İK'da çalışan profesyoneller olarak insanı nasıl tanımlıyoruz? İnsanı nasıl görüyoruz? Occupy falan oradan gezi'ye atıf, sakin yımşak bir konuşma.
Beyaz yakalıların isyanı bir başka olur dedi, aslında konuşmacılar iyi hazırlanmışlar, güncel konulara değindiler.
Human being basically selfish maximizer dedi, adam haklı beyler.

Adam Kahane, sevgi ile sorunları çözme-daha çok birleştirici etkisi ile çözmeden bahsetti, ayrıca kitabım da var artık imzalı. Eril ve dişil kavramları zirvenin anahtar kelimelerindendi, sevgi ve gücün dengede tutulur ise tamamlanacağını anlattı. Zayıf dürtülere odaklanıp bu zayıf yanları güçlendirmenin gerekliliğinden bahsetti.

Alex Hastam /Profesör, University of Queensland

Ben değil biz kavramı üzerine bir güzelleme, "biz” kavramından bahsederken aslında olayın psikolojisini tanımlama üzerinde duruldu, günlük iliski ağlarının önemi, ben dilinden biz diline geçiş, grup kimliği kazanmak vb. Hepimiz birimiz için, bizim için yap, liderlik kimliği Nelson Mandela falan...

Nigel Nicholson /Profesör, London Business School

Adam London Business School’dan  hanımlar beyler. "Liderlik bazen paylaşılmak zorundadır. İyi bir lider olmak içün doğru zamanda doğru işi yapan, doğru bir kişi olmak zorundasınız" dedi, evet duydum kulaklarımla duydum.
Hiç birilerini değiştirmeye çalıştınız mı diye sordu? Sürekli bir şeyler yapma isteği, insanları bir lider yapmaz diyerek devam etti. Farklı bakış açısının önemini vurguladı, kitabı da var, hem de imzalı, good job Daver Bey diyorum kendime.


Haridimos Tsoukas / Profesör, Warwick Business School

Ceza mama ma mamamamama maykrofon show ile karşımızdaydı, bence ismini yazabilmek bile yeter. Gordon Ramsey'e gelene kadar hiçbir şey anlamadım, çok hızlı konuştu.


Türkiye’de İş Yaşamında Kadınların Varlığı
Didem Gürcüoğlu Tekay, Hande Yaşargil, Muzaffer Akpınar, Lale Saral Develioğlu, Melsa Ararat ve Deniz Uzunçarşılıoğlu
Çoklu oturduk, 5i bir yerde ve 1 Muzaffer isimli oturumda

Mesela; 270 kadın yöneticinin 130'unun akraba dışı olduğunu öğrendim, acı ama gerçek.
Hala kadının toplumdaki yerini konuşuyor olmak, kadınlar yönetime detaycılık getirir, masanın tozunu alır, dantelli örtüler serer kafasından kurtulmak gerek. Pozitif ayrımcılık bitse de gitsek diyoruz, ama öyle bir şey yakın zamanda olmayacak gibi. Tepeye süzülerek  rafine zeytinyağı gibi gelmek neden? Kadın yöneticileri paydaşları daha çok düşünüyor, daha fazla soru soruyorlar, zaman yönetimleri daha iyi, daha detaycılar. Yönetim kuruluna bir kadının girmesi, bir erkeğin çıkması demek.

Ve benzeri, yanında da yeni uygulamalar anlatıldı.


John Mattone / Liderlik ve Yetenek Yönetimi Uzmanı
My name is John too, isimli bölümde kendisinden bahsetmiştim, böyle Amerikan filmlerinde sahne adamları vardır ya, konuşmacılar, politikacılar, sahne guruları...evet kendisi o prototipin aynısı. Konu yetenekti ve hep öyle kalacaktı, gayet sahneye hakim, ilgi çekici bir konuşma yaptı. Sunum sonunda paylaştığı yetenek yönetimini en iyi uygulayan dünyaca ünlü markalar ile ilgili görselle sona erdirdi. Oturduktan sonra gözgöze geldik, göz kırptı amca,ben de thumbs up yaptım, gözümsün dedim, bu da böyle bir anımdı.



Tanyer Sönmezer / CEO, MCT Danışmanlık
Sahneye boncuk atan adam, geçen yıl motor ile dalmıştı, orkestrası ile salonu coşturup baloncuklar üfletmişti katılımcılara, bu yıl provokatif olma adına müzik kullanmadı ama gelecek yıl kullanabilir. Eğlence Mühendisleri’nin skeçleri ile sahneye dolaptan İlker Ayrık çıkarttı, Gebze neresi değildir’i anlattılar, Beylikdüzü olsaydı çok fazla eğlenirdim, en nihayetinde Yunanistan’a giderken solda kalan bir yer. Afrika hikayeleri ile dikkatimizi çekti, elele tutuşan çocukların hep birlikte kazanmaları hakkındaki hikayesi tüyleri diken diken etti. Evet bu tip hikayeler dinliyoruz, eğitimlerde, zirvelerde minik farkındalıklar yaratıyor kişisel bazda. Bunları gidip şirketinde uygulamaya geçirebilen ikcılar var ise ne mutlu onlara.

Tanyer Sönmezer "The Hobbit'i seyretmeyen varsa mutlaka seyredin dedi, Bildiğiniz liderlik gelişim programı!!!" sanırım ölmüştüm ve cennetteydim, Pazarlama Zirvesi sonrası yine Orta Dünya konuşuluyordu. Hatta Ice Age’de şu palamutun peşinden koşan sivri dişlinin nirvana’ya ya da cennete ulaştığı gibi bir haldeydim denilebilir.
Bul bakalım şarkısı, Liderleri Bul bakalım evet onu da önceden dinledim, salonu daha da birleştirdi, coşturdu, liderler içimizde!!!



Laurie Ruettimann / Konuşmacı, Yazar, Sosyal Medya Stratejisti
Ay çocuklar, Ben hep blog okuyorum, blogger  olayını seviyorum, 2007’den bu yana buralardayım SM benim arka bahçem diye anlatıyorum biliyorsunuz, bu kadar sosyal kelebek olan bir özel insan yavrusu olan bünyem tabiisi sabırsızlıkla O’nu dinlemeyi bekliyordu, Jenyy Lawson da  olsa harika olurdu salonu falan yakar, içeri rakun atar sonra patlamasını beklerdi.
Hafif bir sunum yaptı, gayet ipeksi bir dokunuş, neden ik? neden sevelim işimizi? blog yazmak...
Sonra kendi çetesini tanıttı, Türk web kitlesi malum, elemanlardan birini linkedinden ve sosyla medya hesaplarından ekleme bombardımanına tuttu hatta, şaşkınlık yarattılar...
O bir kedi aşığı ve HR insanı. Ben kendi adıma alacağımı aldım.
Kısa ve Öz: İŞİNİZİ SEVMİYORSANIZ BAŞKA BİR KARİYERE YOL ALIN.
Yani diyor ki bekleme yapma, felsefe yapma.


Raj Sisodia /Profesör, Babson College
Tam bir Raj Tam bir Professor, aktivistlerin occupy çıkışlarının ardından Kapitalizm aslında minnoştur tarzında bir şeyler anlattı, insan gerçekten hayret ediyor. Ha bir de insanların IQ’ları artmış, aşk, sevgi, esneklik falan önemli şeyler bunlar dedi tüm ilişkiler için.


Freddy Ehlers Zurita / Ekvador Cumhuriyeti Mutluluk Ekonomisinden Sorumlu Devlet Bakanı
Dağların, nehirlerin ve okyanusların da hakları vardır dedi..
Dur ya öncesinde, sahneye geldi, daha öncesinde yan tarafımda oturuyordu, ve 2 gün boyunca notlar aldı, dinledi... Şapkası göz alıcı(şapkalara özel ilgim olduğunu da siz iyi bilirsiniz) ekvador şapkasıymış ama tüm dünya Panama şapkası olarak bilirmiş, o bunu anlatırken ben sağımdaki koltukta oturan John Perkins’e bakıyordum, Panama hikayesi geldi de aklıma. Sahneye çıktı ve önce bir silence anı yaşattı, çok ilginç, tüm salon sessiz bir şekilde huşu ile oturdu gözlerini kapadı ve bekledi. Birazdan rahmetli Compay Segundo sahnede belirecek yağmur efekti eşliğinde chan chan şarkısını dinleyeceğiz ve Freddy şiir okuyacak gibiydi. Evet kafamın içi komple böyle. Kendi ekibi ile gelmişti, tv ekibi hatta yanındaki asistanıydı sanırım çok yakışıklıydı, fesatlaşmayın, güzele bakmak sevaptır.

‘’En zengin olanın değil en mutlu olanın kazanması önemlidir.’’
Adamların ülkesinde Mutluluk Bakanlığı kurulmuş, siz ise dünyanın en büyük intranetinde yaşamanın verdiği hüzünle takılın buralarda.

Sahip olduklarımıza şükretmeliyiz dedi, buen vivir falan.



 *sağdaki Papyon mr. Linkedin
Perry Timms / PTHR Kurucusu
Network Network Network, sahneye dik saçları ile giriş yaptı, elinde telefonu ile önce seyircilerin fotoğrafını çekti, enerjik bir sunum izledim. Sanayi Devrimi’nden bu tarafa doğru geldi, çok önemli bir noktaya değindi, İK profesyonelleri psikolojiye yönelsin, olay insan ile ilgili olunca tabii. Ben sevdim, ayrıca kendisi çok etkili bir twitter kullanıcısı.


Genco Orkun Genç / Linkedin
Papyonlu sakallı adam sahnede, evet önümüzdeki 3 yıl içerisinde global yetenek haritasının çıkarılacağından bahsetti,kullanıcı sayısına bakıldığında üniversiteler sıralamasında en yüksek sayı Anadolu Üniversitesi’ne aitmiş bunu öğrendik muhtemelen AÖF’nin etkisi diye düşündüm.
10 yıllık geçmişi olan bir şirket, ben de eski direktörümü ararken googleda rastlamıştım, sonra üye olmuştum, o zamanlar xing falan da vardı, üye olmuştum btw. 277 milyon kullanıcısı bulunuyor, üye olanların %21’i  iş aramak için kullanıyormuş, bu arada düğün fotoğrafı ekleyenler, çıplak fotoğraf ekleyenler ve kandil kutlayanlardan bahsetmedik. Bir iş arama platformundan daha çok profesyonel bir ağ platformudur dendi. Türkiye’de 3 milyon üyesi bulunuyor.
Biliyorsunuz ik’nın en büyük dertlerinden biri iş konusunda desire oluşturmak yani ikna çabası, kaynak yaratma bu konuya da değindi, çok mutlu ben, evet evet. Mobil girişlerin artacağından dem vurdu.




Mehmet Y. Özel / Danışman, MCT Danışmanlık

Kendisi ile tanışıklığım geçen yıl düzenlenen zirveden, Fazıl Oral sunumu ile ard arda idi, bir Fazıl Oral değil zaten olma çabası da yok, Fazıl Oral ile ilgili daha sonra konuşacağım, bu zirvede Fazıl Oral yoktu acım çok büyük, bence her ikacı Fazıl Oral'ı dinlemeli, tüm evrene yayılmalı, evet.
Sunumdaki mottolara baktığımda geçen yıldan benzerlikler, hikayeyi hatırladım, Nazlı kız ve Sedef ile izlemiştik, oyuncu desteği iyi kullanılmış, sanki 1-2 kilo almış gibi gözüktü bana.
Liderlikte 3P- Provokasyon, Performans, Potansiyel kavramlarından bahsedildi.


Mehmet Kızıltaş / engelsizkariyer.com süpermen U know
Çok güzel bir konuşmaydı, hepimizi duygulandırdı buna şüphe yok, sunumun sonunda bir enerji topuna dönüşüp podyumun ortasında neredeyse uçuyordu, tüm salon ayakta onu alkışlıyorduk. Engelli olmak, engelli istihdamı vb. Konularda dönem dönem yazılar yazıyoruz arkadaşlarım ve ben, yeterli değil, kendimizi suçlu hissediyoruz o nedenle. Bu adam daha çok izlenmeli, daha çok konuşulmalı.
Adam Superman Beyler dedim, fotoğrafı yapıştırdım twitter’a o arada alkışlamam gerekiyor, telefonum yere düştü, ay ne rezillik görmeliydiniz.

Sahneden indi, hepimiz kendimize gelmeye çalışıyoruz, bu sefer ben sessizce thumbs up yaptım, çok güzeldi dedim, belli belirsiz bir baş selamı aldım.

Engel sizin beyninizde!


Canan Efendigil Karatay / Profesör Doktor HANİ GEÇENLERDE DOLANDIRILDI DA HABERLERDE GÖRDÜK

'sen mi bu mesleği istedin yoksa ailen mi?' diye öğrencilerine soran tıp insanı. İşini severek yapmanın önemi üzerinde durdu, kilolar milolar girmiyorum bu konulara daha yeni kilo verdim biliyorsunuz çok hassasım.
Sonra paralel oturumlara dağıldık, X-Y klişesi üzerine bir oturumdaydım. BBler ve Xlerin yükseleni Y evet bunu anladık artık, seneye çıkıp bir Y olan benim gözümden annem babam yaşımdaki yöneticileri anlatacağım o olacak.
Daha sonra fuayede gezintiye çıktım, eski direktörümle sohbet ettik, bu noktada eski yöneticilerime selam olsun, bugün ki halimi biraz da onlara borçluyum demeyeyim de bu yolculukta bana ışık tuttukları için minnettarım onlara. Ne alemdesin dedi anlattım biraz, sen hep ışıldardın dedi utandım biraz.
Oradan Değerlendirme Merkezi-Herkes Değerlendirici Olabilir mi? Sunumuna doğru süzüldüm, Meltem Sözübür katılacaktı ama 3 saat önce orada olması gerekirken ortalarda yoktu, Levent Sevinç kendisi yerine sunumu yaptı, bir insan soyadı ile bu kadar mı... sonunu getiremeyeceğim, beklentimin çok altındaydı...

Sonra Kemal İslamoğlu’nun sunumuna katıldım, yok gülmekten katılmadım, hatırlarsınız geçen sene kendisi için "adam ninja beyler" demiştim, bu sene teşekkür etti, çok hoş bir sohbetti, kendisi beni dark side’da köyün delisi ilan etti. Bir de Serhan Kuseyrioğlu vardı eşlik eden, kafada yeni düşünceler belirdi, kımıl kımıl bir sunumdu, teşekkürler!!!

Direktörümle yine karşılaştıki nabiyon? dedi, kararsızım dedim baktım Rumeli’ye doğru yürüyoruz, Baby Boomer’ın peşine takılırsan olacağı bu, dönüp dolaşıp Levent Sevinç’in Kanıtlara Dayalı Yetenek Yönetimi sunumuna girmemiş miyim? Bol bol fotoğraf çekip Tarçın’a yolladım.
Bu şekilde bitirdim 2 günü konseri izledim, kapanış.
Sonuç olarak yeşili sev doğayı koru, MCT zirvelerini kaçırma, stay foolish be provokatif!!

P.S. Fazıl Oral yoktu, şu kadarcık bile yoktu, iyi ki Pazarlama Zirvesine gittim de Kralı gördüm minnoşlar, adam legendary cynefin’den bahsetmişti.

Görüşürüz,

Coco

2 yorum:

  1. Bu konuşma,anlatma enerjinizi kutlamamak mümkün değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok konuşuyorum değil mi :) konuşmazsam patlarım. Çok teşekkürler anonim okuyucu.

      Sil