İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

20 Ocak 2019 Pazar

Sizi Neden İşe Alalım?

Yazının fon müziği: One Headlight


Sizi neden işe alalım?
-Çünkü okul bitti.

Fare enough bir neden bence, öyle g.te bülbül öte.
8972. kez yazıyorum burada iş görüşmesi dediğimiz şey soruların sorulduğu bir toplantı, elinizdeki pozisyona en yakın kişiyi bulmaya çalışıyorsunuz. Etkili görüşmeler yapmak, iyi sorular sormak zaman alıyor, bazen eğitimlere gidiliyor, sonuç;
-Berbat soru soran meslektaşlarınız, turnover oranının yükselmesi, hatırlanmak istenmeyecek aday deneyimleri vb. Kendi adıma departmana mor renkli tek boynuzlu ve 3 kanatlı bir eşek arayan yöneticiye farklı alternatifleri denemek ister mi önerisini sunduğumu paylaşmak isterim. Merhaba Kay, acaba 1 tl daha fazla versen ve boynuzlarında soğan halkası olan bir aday alsan nasıl olur?

İşe alımcı kadar görüşme tarzı var gibi dandik bir tespit yapmak isterdim ama yapmayacağım. Temelde amaç, belirli araçları kullanıp en az hata yapabilecek durumu oluşturmak, ölçebildiğin sürece kendini rahat hissediyor kurumsal taraf, esnaf vb. tarafta ise ben adamı gözünden tanırım metodu sık kullanımda. 800 tane test, onu satmaya uğraşan 800 tane iş geliştirme/satışçı var, bunları yaymak için sosyal medya/zirve/konferans/kongre buluşmaları, röportajlar, kulaktan kulağacılıklar vs.
Yıllar içerisinde nasıl bir işe alımcı olmayacağım keskin hatlarla şekillenmiş oldu, birçok iş görüşmesine aday olarak katıldım, beni en sinirlendiren hadiseler:

  • tokalaşmak için hamle yaptığımda elimin havada kalması, 
  • bekletilmek, 
  • cv'yi inceleme konusunda yeterli motivasyona sahip olmayan İK'cı ve fonksiyon yöneticileri,
  • kendini yaptığım her işi sorgulamaya adamış masanın diğer tarafındaki kişi,
  • Neden biz? sorusunu soran hıyar ile karşılaşmak olmuş. 
Bir keresinde görüşmeye 25 dakika geç gelen İK'cıya beklediğim bir saat dolduğunda bize ayrılan sürenin sonuna geldik dedim. Elbette şaşırdı, ben prensipleri olan bir Coco'yum. Ayağa kalktım ve kapıya yöneldim, fak yu sen benim bir saatimin kaç dolar olarak faturalandığını biliyor musun qöylü? Coco bekletilmez, beklenmez de çünkü ben asla geç kalmam. 

Bir keresinde onu biliyor musun, bunu biliyor musun, yasa kaç tarihinde çıktı biliyor musun diyen birim yöneticisine son 20 dakika içerisinde anlattıklarımdan anladığınız bir konu oldu mu? sorusunu sordum. 

Sanırım aptallığa tahammülüm yoktu ve cut the crap seviyesine hızlı ulaşıyordum, belirli noktalarda diplomasi ve politik olma becerileri gerekir. Ayrıksı olmak güzel, tok satıcı olmak da hala beni avlayacak yetenekli beyaz yakalıyı bekliyorum. 

Bir keresinde dream company ile iş görüşmesi yaptım, MENA yöneticisi ile şahane bir görüşme geçirdim, Türkiye bacağındaki yönetici ile eh işte görüşmesi geçirdim, sonuç; süreç ile ilgili bilgi vermediler bile. 

Yıllar öncesinde görüştüğüm ve bir yere varamadığımız bir direktör ile 6 yıl sonra onun isteği üzerine tekrar görüştüm, 15 gün içerisinde süreci tamamlayacağız dedi 4 ay boyunca pozisyon açık kaldı. Bundan çıkarılacak ders, 1 kez olmadıysa 2. kez görüşmeye gerek yok. 

So bunun gibi aday deneyimlerini sık sık blogda yazdım daha önceki yıllarda, sonra işlerimi arkadaşlarım bulmaya başladı, bir şekilde iş yaptığım veya beni tanıyan bu profesyoneller benim için referans oldu ve yeni kapıların açılmasında yanımdaydılar. Şanslıydım, güzel insanlarla hayatı paylaştı yazsınlar mezar taşıma. 

Kendi en iyi versiyonuma ulaşmaya çalışırken hala, yıllar içerisinde neyi önemsediğim ve nasıl bir iş yapış şeklinin beni motive edeceği ön plana çıktı. Piyasada halihazırda kullanılan birçok envanteri doldurdum, gelişime dair her fırsatı değerlendirdim. Ama şu anda, şu noktada, ayak ayak üzerine atmış kahvemi yudumlarken karşımdaki keko bana "Seni neden işe alalım?" sorusunu sorsa keyfim yerindeyse "Çünkü ben en iyisiyim." deme olasılığım yüksek. 

ADAYLARA SESLENİYORUM;
  1. Yeni mezun ya da değil, kendinizi ne kadar iyi tanırsanız karşı tarafa anlatma/aktarma ihtimaliniz o kadar yükselir, tecrübelerinizi örneklendirmek işe yarayabilir, yaşamadığınız şeyleri anlatmayın büyük olasılıkla sızıntı olacak ya da benzer bir sorunu çözüme ulaştırmanız talep edilecek şansınız yaver gider mi, çok emin olamıyorum. 
  2. Sorgulayan bir zihin yapısı işe yarar, yargılayan zihin yapısı sizi pek uzağa götürmez. 
  3. Yetenek olmak zorunda değilsiniz, belirli kriterlere göre etiketlenseniz de kendinizden ümidi kesmeyin, ortalama olan ve fakat doğru motivasyonla üretkenliği üst seviyelere çıkan ölümlüler var, kimsenin sizi potansiyeliniz hakkında kötü etkilemesine izin vermeyin. Ben size inanıyorum. 
  4. İlişkileriniz ve itibarınız dünyaya açık durumda, tanımadığınız insanların size erişimi bulunuyor, o nedenle itibarınızı iyi yönetin. Örnek vereyim, görüşme sırasında saçmalayan yöneticiye görüşme çıkışında adımı google'da aratın, bugüne kadar bir skandala imza atmadım ve bundan sonrası için de şirketinizle anılırken bu tip bir şey olmasını istemem dedim. İtibar önemli, kriz yönetmek istemiyorsanız itibarınızı koruyun. 

Unutmayın, bir insanın değeri ona hiç faydası olmayacak insanlara olan davranışıyla ölçülür. Ya da bunun gibi başka bir jenerik ifade, klişelerin başkanıyım whatever. 

Yine de bu soru ile karşı karşıya kaldınız diyelim, derin bir nefes alın, kocaman gülümseyin ve güçlü gördüğünüz yönlerinize odaklanın, eğer o şirkette çalışmak sizin için önemliyse ondan da bahsedin, o işe ihtiyacınız mı var, o iş sizi başka bir noktaya mı taşıyacak bunları düşünmenizde fayda var gibi geliyor bana. 

Şimdilik bu kadar, gitmem lazım, mini bir toplantım var yine, acil ve evcil bir toplantı, son olarak linkedin semalarında popüler olan Yeni Mezun şiirini paylaşmak istiyorum, sonralıkla çocuksu bir merakla yeni şeyler öğrenmeye devam edeceğiniz günler diliyorum. Çok sayıda işsiz, yeni mezun ve kariyer hareketi isteyen ve bir o kadar kıt iş fırsatı var, so bu bir maraton, kısa mesafeye hazırlanır gibi hazırlanmayın, yolda serilirsiniz. İlanda min. 2 yıl diyorlarsa tornadan bir şekilde geçmiş birini istiyor olabilirler, nadiren de olsa istekli ve öğrenme heveslisi, öğrenmeye aç cevval bir adayı yerleştirebilirler, olamaz demiyorum, nadiren olur ama bu başka bir hikayenin konusu. 


Mantar haklı, #catch22


Parıldayan Neşeli Kariyer Bakanı ve Vericilerin Azizi,

Coco Cornelia dM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder