İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

5 Şubat 2015 Perşembe

İşe Alım Zebanisi

Hello my dear weirdos.

Siz n'aber? İyi gibi bir cevabı kabul etmiyorum, n'aber diye sordum, bu gibi bir soru sorulduğunda fotosentez modunuzdan çıkın rica ediyorum. Yani seni gördüğümde n'aber, şu anda ne yapıyorsun ya da ne yapmak üzeresin, iş ile ilgili bir gelişme var mı, sağlığınla ilgili? IQ? Hani en son seninle görüştüğümüzde geri zekalı taklidi yapmıştın ya o günden bugüne bir şey değişti mi aslında onu soruyorum. Medeni insanlar birbirlerini gördüğünde selamlaşır, ondan yani, sonuçta ben bir İstanbul çocuğuyum.

İlk uyanan günaydın der, ilk kahvaltıyı hazırlayan en mutludur, ilk öpücük en güzelidir, ilk kokusunu içine çeken(asdshgjfdfks o çok ayrı bir konu, biri ile öpüşürken kokusunu içine çektiğinizde sizin kafa going to go ciddi bir ilişkiye doğru ama bu başka bir yazının konusu).

Dersimiz İnsan Kaynakları, konu as usual İşe Alım.

Cv'niz canım uygun mu? yani normlara göre ya da uhm yazılı olmayan kodlara göre. Farklı İK'cı, işe alımcı türleri var be openmindedlar, hippi çocuklar, Bergdorf Sarışınları gibi olanlar inci takanlar*swh(smiley was here, get used to it), üretimciler, sahacılar, sürüngenler... farklı ekollerden bahsedemiyorum, ik bile kendi içerisinde grotesk bir oyun elementi kadar komik. Kimi adayın fotoğrafını sever, kimi eklediği grafiği anlamlı bulu(evet bkz: cv'ye grafik eklemek), kimi reklamcı stayla sever, bir diğeri sunum olmasına aşık olur olaylar olaylar. Hadi diyelim ki bugüne kadar bir cv'niz olmadı, hazırlamak zorunda kaldınız, oh shit yüksek yerlerde tanıdıklarınız da yok...

  • Guys, word ile bir belge, metin, rapor, cv hazırlarken yapılan araştırmalara göre 10-12 punto kullanmak en cicisi imiş, 
  • Zirve, konferans, kongre falan geziyoruz böyle sunumlarda BB kuşağı teyzeler amcalar çıkıp Comic Sans ile derdini anlatmaya başlıyor, twitter alemi coşuyor "komik sanz mı kaldı öeh diyerek" yani doğru düzgün font kullanın, bununla ile ilgili önerebileceğim bir kitap bile var, Tam Benim Tipim ismi. No funky fonts.
  • Cv'de gülücük, smiley türleri, kalp gibi semboller falan kullanmak günahtır, caiz değildir, üstelik katli vaciptir( İşe Alım, Optik Gözler, Bap 8-11).
  • Bir formatı olsun yahu, yukarıdan aşağı okurken gözlerimiz yanmasın ne bileyim akışta falan kalalım. Başlık başka renk, yazı farklı font, yanda boy fotoğrafı, nişan fotoğrafı, teknede çekilmiş gerzomat bir profil fotosu, bikinili pozlar ya yapmayın, no no no no.
  • Kopyala-yapıştır olmasın bir bankacı bir mimar değildir, yönetici ile giriş seviyesi bir değildir, şüphesiz ki bunda inananlar için büyük dersler vardır.
  • Profil foto dışında(hala cv'de fotoğraf kullanımına karşıyım, gerek yok) şirketin logosu, plazanın fotosu, araç filolarının fotoğrafından işe alımcıya ne?
  • İş tanımı güzel bir başlangıç olabilir, onu yazın bak, işinize dair kilit noktalar falan, mesela IFRS.

yanlış bir şeyler okuduğumda ben



Belki de bu tip cv'leri direkt çöpe atanlar en mutlu olanlarımızdır, kim bilir? Olamaz mı olabilir. Kimse de çıkıp demiyor ki bugün 5 kilo cv çöpe attım, heba oldu hepsi.

Babasının hayrına anlatmıyor kimse bunları, sonra giriyorsunuz büyük bir şirkete öyle ya da böyle, mailde kim cc'de olur kim bcc'de olur, hangi ünvanı nereye sokarız bilmiyorsunuz, hangi sıra ile gönderilir(ya var hala böyle yerler efenim, Ankara protokolü olmasa da) topluluğa gönderilen mesajı şirketteki sevgilinizle paylaşacakken reply to all diyorsunuz hopp GM'den tokat gibi cevap geliyor ya da şutlanıyorsunuz ya da danışmanlarınıza göndereceğiniz maili adayınıza gönderiyorsunuz, evet bir geri zekalısınız çünkü, maili saygılarımla diye bitirmiyorsunuz da Canım, öperler diyorsunuz, ayarınız yok, -ki'ler bir yerde ya da'lar bitişik, sonra eşek gibi çalışıyorum terfi vermiyorlar... Düşün bakalım sevgili kekomançi seni lisede eğitememişler, lisans sırasında da olmamamış ama ik çok rerörerö yöneticiler hep haksız. Peki ya sen olmuş musun?

Bir Cv konusu buralara kadar gelmemeliydi tabi, yine sinirlendim. 8 adım sonrasını hayal edin, bakın Afrika'da hala her sabah bir ceylan uyanıyor, aynı zamanda predatörler de uyanıyor. Bugün ruh halim pek yaman, eğer Afrika'da olsaydık ve siz de bir ceylan olsaydınız emin olun günün sonunda ne olacağını bilmiyor olurdunuz. End of story.


Ruhunu bir yumurta karşılığında teslim eden kahramanınız,

Coco

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder