İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

17 Şubat 2015 Salı

Kadın İstihdamı


#pozitifayrımcılık #kadınistihdamı #kadınaşiddetehayır

Beyin bedava, saçma sapan günlerin ardından merhaba, yine de merhaba. Hayat zor, absürd, grotesk, saçma, kadınlar dövülüyor, ölüyor, şiddet görüyor, kendini savunmak zorunda kalıyor bu ülkede.
Özgecan'ın acısı sarstı hepimizi. 

#işhayatı

İşsizlik oranları, tarım dışı istihdam verileri uçuşuyor etrafta. 

Ücret eşitsizliği ile savaşmak zorundayız, kadınlar erkeklerin aldığı ücretin %60'ını alıyormuş. Bu nedenle iş arayan her arkadaşıma "iste, daha fazlasını iste" diyorum, istemekten çekinme, pazarlık konusunda minnoş olmaya gerek yok. Lean In kitabını okuyun, yolunuza ışık tutacaktır.

Türkiye kadın istihdamında OECD sonuncusu, akademisyen ve hakim konusunda sayılar yüksek olsa da TBMM'de çalışan kadın oranı %14,42 yani alayı sap anlatabiliyor muyum, göbekli, 60 yaşa yakın ve kadınların rahimleri konusunda söz sahibi, çalıştığına, giydiğine ya da tecavüz edildiğinde rızası olduğuna karar verebiliyor. Halbuki bizim 90'larda ben daha çocukken kadın başbakanımız vardı. 
Okuyorlar ama çalışmıyorlar, işgücüne katılmıyorlar, evdeler büyük ihtimal, üretmek deyince evde üretiyorlar. Eş olmaları, anne olmaları, iş kadını olmaları bekleniyor ama daha çok "kutsal" annelik vazifelerini gerçekleştirmeleri bekleniyor. Keşke o kutsal doğurganlık özelliği erkeklere verilseydi, hermafrodit takılıp kendi kendilerine kutsal bir şekilde çoğalsalardı. 
Kadınlar daha titiz, daha organize, daha ıdık bıdık, detaycı, zorlukla mücadele eder, hatta yönetim kuruluna girdiğinde etrafın tozunu alır, masaya dantel örtü serer...
Hamilelik, yıllık izin durumları işvereni tedirgin eder, büyük resme odaklanan profesyoneller yok ise çalışma ortamınızda bir de bakarsınız tazminatı verilmiş yeni doğum yapmış ekip arkadaşınızın, her şey böylece daha hayırlı olacaktır. 
Yeni düzenlemeler vardır mesela 3 çocuk yaparsa devlet altın takacaktır, 4 yaparsa mama parası verecektir, 5 tane mi ooooooo 5 tane çocuk yaparsanız var ya...

Meanwhile @ paralel evren: İzlanda'da kadın istihdam oranı %71... Daha fazla konuşamayacağım. 

Geçtiğimiz yıl yani 2014'te günlük 1649 kişi işsiz kalmış X365 diyelim 602.000 kişiden bahsediyoruz.
Ekim-Kasım 2014'te sanayi sektöründe işsiz kalan birey sayısı 80.000 kişi, 2015'te işsizlik oranının %11'i geçeceği öngörülüyor. 

eleman.net'in verilerine bakıldığında 840 ilanda "bayan" sözcüğü geçiyormuş, biz hala ayrımcılık nedeni ile ilanda cinsiyet belirtilmesin derken bu ilginç detayı da sizinle paylaşmak isterim. Kadın üye cv sayısı 920.000(+,-), en çok kadın çalışan arayan sektör onlar için Gıda imiş.




Kadın istihdam oranı %26,6.  Türkiye ekonomisinin %80'i İstanbul üzerinden yönetiliyor. 
İşsizlik oranı;
Kadın için %13
Erkek için %9,7
Türkiye'de 20 milyon kadın işgücünde değil.
Yüksek öğrenim görmüş kadınların istihdam oranı %61,2, erkeklerde %78,9.
Genç nüfusta işsizlik Kasım ayı için %19,9, Ekim ayında %19,7 imiş.


Kadın iş hayatına girdikçe daha medeni olacağını düşünürüz, statlarda daha az küfür olacağını düşündüğümüz gibi. Cins-i Latif görülür, kırılgan görülür, içindeki Amazon çıkınca şaşırırlar, ne tuhaf. Bu noktada kendi adıma iş düşüyor kabul ediyorum, emin olduğum bir diğer nokta İK'cı dostlarım da üzerlerine düşen görevi yerine getirecek ve daha iyisi için çalışmaya devam edecekler. Hassas bir dönemden geçiyoruz, 90'ın üzerindeki iq'larımızı daha etkili işler için kullanmaya çalışıyoruz. Engel olmayın.

Benim başkaları adına utanan erkek arkadaşlarım da var. 




Doğru işe doğru kadını yerleştiren kahramanınız,

Coco

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder