İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Olimpos'tan İş Teklifi Almak







Hello Weirdos, oturabilirsiniz. Felaket bir baş ağrısına sahibim, evimi basan küçük insanlardan hastalık kapmış olabilirim, burnum tıkalı, uçuklamış, gece 30 tur yüzmüş üzerine çikolata yemiş olabilirim belki, ıslak saçlarla soğuk dağ havasına karşı oturduğum için de olabilir bu tabi. News bu yılın ilk öğleden sonrası uykusunu uyudum hem de koltukta, yey. 

Hareketli bir mevsimdeyiz, bahsettiğim hareket iş değiştirme, siz transfer dönemi deyin okeay. Linkedin'de pıt pıt unvanların değiştiği, tebriklerin yağdığı o kutsal ve mübarek aylar başladı, Ağustos sonrası savaşa girmezsek ve meteor düşmezse başımıza ya da dünya dışı varlıklar istila etmezse gezegeni bu şekil devam edecek. 2 yakın arkadaşım(bakma öyle benim arkadaşlarım da var) çok tatlı iki hikaye ile geldi. Biri teklifi reddetti ve başka yerde başladı, ki ikimiz aynı şirketle görüşüyorduk diğeri ise reddetti, ısısısısısı arkadaşlarım cins, hayır değil arkadaşlarım çok derinlikli durum değerlendirmesi yaptılar. Bazen sadece anı yaşarsın, önemli olan o değerlendirmeye girmek, genel müdür ile görüşmek, aylar boyu süren toplantı, iş görüşmesi festivaline katılmak bile senin için büyük mutluluk olur. 

Olympus! Buna kendini gerçekleştirmek diyoruz, işe alım tanrıları, ik tanrıcıkları ve yönetici tanrıcıkları Titanlar ile buluşur. Anlamanız gereken şu, teklifi reddetme varabileceğiniz en üst nokta ve bunu öyle delicate bir şekilde yönetmelisiniz ki reputasyonunuza halel gelmesin, görüşmeye gitme aydınlanma anı, karar verdiğiniz nokta ise Zen Moment, K2. Yani şunu diyorum hayranı olduğun iş insanı ile mülakat yaptığını düşün, olumlu olmasına gerek bile yok, o deneyim bile seni tatmin ediyor, işte bu my friend kendini gerçekleştirme. Sonra işte kafam kadar güzel misin istasyonuna ulaşıyorsun. Camoooon CEO'nun kapıda karşıladığı bir insanım ben, i know kung fu.


İş değiştirme kararının verildiği o an, bir garip rahatlama, kanının vücudunda 37.2 derece değil de 850 derecede, 4 km hızla değil de Boeing hızıyla akması falan(u know burayı uydurdum). Çok değişik bir his, thrill is gone değil yani bebek, bazen omuzlarında dünyayı taşıyan Atlas'a bağlıyor olmanın sonuna geldiğini hissediyorsun ya hani ondan sonrası puşt gibi lâtifim kuş gibi hafifim. Yani bundan sonra ne olacak, yeni hedef belirleme, oryantasyon, yeni bir dönemin başlangıcı, hayatında milestone olarak yer alacak belki de son zamanların en heyecan verecek olayı. 









İnsanoğlu neden iş değiştirir?

  • Kariyerinde ilerleyemediğini hissedersin(yani böyle direk sen dedim siz demedim ama bu benim Dadı ile büyüdüğüm gerçeğini değiştirmiyor daha samimi görüksün istedim).
  • Kendi şirketini kurmak istiyorsunuzdur( burada multiple personality disorder dostlara selam verelim ya da sevgilinle girişimci olacaksındır evet evet).
  • Tamamen başka bir alana geçmek istiyorsun, olamaz mı, olamaz, olur olur bal gibi olur.
  • Daha fazla eğitim ya da statü elde etmek gibi bir arzunuz vardır. 
  • Mevcuttaki işiniz causes too much stress, stresten ölüyor, iş-yaşam dengesinin anasını ağlatıyorsunuzdur dolayısıyla alert vermeye başlamışsınızdır(Issız Adam Ada'nın Alper'e karda donmalı söylediği replik tonunda okuyunuz pls).
  • Kişisel nedenlerin vardır, ne bileyim terminal hastasısın mesela ölmeden önce yapmak istediklerinden biri de işten ayrılmaktır belki. 

Seçeneklerini Değerlendir:

Yani diyorum ki nerede olduğuna bir bak, çemberin içinde misin, dışında mısın? Kendini konumlandırdığın yerin yüksekliği nedir, daha yüksek bir yere çıktığında hala o kadar yüksek olacak mısın? Mesela benim boyum 1,50 diyelim, Everest'e çıktığımda da o kadar mı, Lut Gölü'nün oralarda gezindiğimde de öyle mi olacak, dünya üzerinde bulunduğum yere göre değişiyor mu, değerli miyim diye sorabilirsin kendine. Bu noktada ailen, eşin, dostun motivasyon gereken yerde seni pohpohlayabilir, pozitif bir enerji verebilir, profesyonel tarafa geçtiğinde işler öyle değil. 

Online testleri kullanabilir, headhuntlara cv gönderebilir, bir mentor belirleyebilir, bir koç ile çalışabilir, spesifik bir alan belirleyip üzerinde çalışmak isteyebilirsin. İş ile ilgili alanı daralttığında sonuca ulaşmada daha rahat bir yolculuk yapabileceğine inanıyorum çünkü ben bir popkekim. 

Becerilerinin üzerinden geç, üst üste 4 muz yemek mesela, sinemada mısır yedikten sonra sevgilinin saçını ellemek, 6 basamaklı sayıları birbiri ile çarpmak, tehlike anında butona basmak ve daha niceleri. 

Güçlü olduğun yerleri gör, god i love this job, biri bana kariyeri ile ilgili mızırdandığında git swotunu yap gel diyorum, standart prosedure. Oturup senin yöneticini arayıp referans alamayacağıma göre biraz farkındalık, bir çimdik motivasyon, biraz tutam merak ve minare gölgesi. Belirlediğin alan için gerekli olan yetkinliklere bak, hımm onunla ilgili deneyimin var ise iş görüşmesinde mutlaka anlat, buna ihtiyacın olacak güven bana. Dış dünyadaki kariyer fırsatlarına bak, kendi piyasa değerini bir ölç, oww yea şimdi bir yerlere varıyor gibiyiz. 

Bundan sonra ulaşmak istediklerini liste halinde yaz, belki görünce daha anlamlı olur, hafıza-i beşer nisyan ile maluldür, biliyorsun. 

Yukarıda belirlediğin mentor, meslektaş gibi profesyonellerin fikrini al, dış dünyadan birinin seni gözlemlemesi iyidir. 

Dream job'a ulaşmak için yeni bağlantılar kur, sosyalleş, network falan güzel şeyler. Ama dikkat et dream job dediğin şey blow job'a dönmesin minnie. Networking iki taraflı bir alışveriştir, yeni tanıştığın bir adama zönk diye iş istiyorum deme, nefes al-nefes ver, aferin. 

Bazı işler özel eğitim gerektirir, yeni bir sertifika, proje yönetimi için kurs falan alman gerekebilir bunların finansalları üzerine çalış, araştır, uygula, itaat et. 

İş değiştirme kararı kolay bir karar değildir, en azından ben çevremde bunu gördüm, denklemlerinde çok değişken var. Sorumluluk, birine bakma, aile geçindirme, ev kirası/taksidi ödeme, değişime direnç, risk alma noktasında motivasyon düşüklüğü, mevcutu koruma eğilimi... Olabilir tabii birilerine bir şeyleri ispat etmek zorunda da olabilirsiniz. Ama ben olmuyor kısmına inanmıyorum, yani bu iş için çaba sarf etmelisiniz bu başka bir yazının konusu elbet, Banksy görseli üzerinden anlatacağım hem de. 

Sonuç olarak bu değişim kararını verme aşamasına gelmek bile ayrı bir enerji, güç, mental düzey ister her zaman kolay olmaz. Stephen King romanlarında yer alan görünmez ipler gibi kişiyi geriye çeken bağları vardır, buna aile, sevdikleri, konfor alanı falan diyebiliriz. Gelen teklifin güçlü olması durumu değiştirebilir desem de, bazen aldığınız teklifin aynısını sunarak sizi elinde tutmaya çalışan bir firmada çalıştığınızda ise bulunduğunuz yerde kalmak akıllıca olabilir hakkınız saklı kalsın belki başka bir gün transfer olursunuz, bonservisinizle falan. Yan haklar, sosyal statü, yeni alınacak ünvan, yeni geçeceğin şirketin kültürü, borsada işlem görmesi, şoförün olması vb.şeyler dikkatli ve üzerinde düşünülmesi gereken konular. Her şey para değil diyerek bitireyim de klişenin dibine gelelim genç. 35K aylık ile sigortalı çalıştığınız gün ve gecelerde buluşmak dileği ile(çok mu oldu ya 34 falan mı deseydim acaba).


Sona yaklaşırken, S. bu yazıyı okuyorsan konu ile ilgili yazını en geç Salı günü masamda görmek istiyorum. Okumuyorsan tarih seni affetmeyecek.



Küçükken hıçkıran ve burnuna yeşil mercimek kaçan, hunterların peşinden koştuğu ama prensipte anlaşamayan kahramanınız,

Coco de La Morte

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder