İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

9 Ağustos 2018 Perşembe

İş Teklifini Reddetme vol.2





İş teklifini reddetmek aslında o kadar da zor değil. Ama cesaret istiyor diyebiliriz.
Bundan yıllar yıllar önce ön yazıların, referans mektuplarının falan havalarda uçuştuğu zamanlardan kalan alışkanlıkla insanlar maille teklifi reddedeyim gibi bir davranışa eğilimli diye düşünüyorum.
Yüz yüze konuşmak, telefonda hayır demek zor geliyor.

Camoon Guyz, dünyanın sonu değil. Medeni insanlar gibi ayrılabiliriz, gerçi siz her iş teklifini reddettiğinizde bir işe alımcı, onun yöneticisi, fonksiyondaki dallama, direktör falan komple ölüyor ama olsun. Size feda olsun, mutlu olmayacağınız işte/işyerinde/şehirde/ülkede/galakside çalışmayın. Ben sizi tutuyorum.

Mayın Tarlası:

Ücret her şey değil, ücret büyük bir yanılsama aslında temelde yer alıyor ama inan bana ücret girdabında boğulma Sevgili İzlek, analiz et, karşılaştır, sor, soruştur.

  • SGK primini düşük gösterip kalanı elden versek? gibi bir soru geldiğinde ardına bakmadan kaç, görüşmede sana bunu söyleyen neler yapmaz, kan emici bir haşerat yatağıdır o şirket ve seni sonuna kadar sömürecekler, illegal işler bunlar. 
  • Köprüleri yakmadan reddet, övgüyü zarafetle kabul ettiğin gibi, reddettiğin konuyu açıklıkla ve saçmalamadan aktarabilirsin. Ben sana güveniyorum. Örnek verelim, Öncelikle geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz görüşmede bıdıdıbıdı bıdıdı için teşekkürler. Konuyu etraflıca düşündüm ve farklı bir şirketin teklifini kabul ediyorum. SUCK IT MONKEYS! I'M GONNA CORPORATE! Bence gayet usturuplu oldu. Epeyce düşündüm ve dedim ki kendime "Bence şu an iş değiştirmek kariyerim için çok uygun olmayacak." Böyle bir açıklama yaptıktan sonra karşı tarafın sizin hakkınızda ne düşüneceğine çok takılmayın, serbest piyasa koşulları ve kölelik kalkalı çok oldu. Öylesine iş başvurusu yapan adaylar, cv okuyamayan ve öngörü sıfır birçok İK profesyoneli var ve bunlar hiçbirimizin sorunu değil şu anda. Bazen iç sesinizi dinleminiz gerekir. 
  • Her konuda(iş ile ilgili elbette) size ulaşabileceği konusunda karşı tarafa ılımlı bir mesaj verebilirsiniz. Sonuçta iş dünyası inanılmaz küçük, kaç kişinin bu şekilde kariyerine dokundum, kaç kişinin iyi bir şirkete geçmesini engelledim bilemezsiniz. What comes around goes around bitchez. 
  • Bazen doğru şirket size yanlış pozisyon/unvan önerebilir, bunu iyi değerlendirin, bu iş size uygun değilse, patinaj çekecekseniz, ivedilikle hayır cevabını yapıştırın. 
  • Aradıklarında cevap verin, açın o telefonu, gerçekten o kadar zor değil, numarayı engellemeyin sizi başka numaradan arayabilirler asjdkahsdkaj ne bilsin İK'cı belki öldünüz, kaza falan geçirdiniz. KORKARIM TEKLİFİNİZİ GERİ ÇEVİRMEK DURUMUNDAYIM(geri çeviriyor olacağım da dersiniz siz, sizden beklerim). 

Temel Sorun: Adayı arayan kişinin pozisyon, şirket, amaç vb. konular hakkında adayı aydınlatmaması. Mülakatın berbat tasarımı ve iyi yönetilememesi, etkili sorular sorulmadan zırvalanması, süreç ile ilgili, şirket, yönetici, kültür ile ilgili adayın kafasında net bir tablo oluşturamama ve atmosfere karışan sözcükler.
Modern dünyanın asil insanlarının karşılıklı ayıracak zamanları yok, adaylar mülakat konusunda geri bildirim beklerken işe alımcılar işin reddi konusunda detaylı cevap bekliyor. Daha çok beklersiniz tatlı şeyler, kaldı ki red cevabını aldığınızda sesinizi kontrol edemiyorsunuz daha.
Oysa ben, bana güvenilmesinden hoşlanırım. Bir işe alımcıyken adayın kolaylıkla ulaşabildiği, aklındaki soruları cevaplayabilmek için çabalayan bir tiptim, ve evet geri zekalı görüşme skorum senin hesapladığın görüşme matematiğinin çok üzerinde.

Tabii oralara gitmeden iş görüşmesi için arandığınızda yo yo yoooooo ben sizi hiç tercih etmiyorum diyerek süreci baştan da kesintiye uğratabilirsiniz. Böylelikle bu yazıya gerek kalmaz ama çoktan gittiniz, iş teklifi geldi ve siz de şu anda bu muhteşem ötesi yazıyı okuyorsunuz.

Bitirirken; geçenlerde yayınlanan Willis Towers Watson 2017-2018 global yan haklar araştırmasında Türkiye'de çalışan insanların zihinsel sağlık ve stres seviyelerini etkileyen finansal baskı yaşadıkları sonucuna ulaşılmış. Araştırmaya katılanların %46'sı gelecekteki mali durumu hakkında endişe ediyor. Bu tip endişeler yaşayabilirsiniz, kritik nokta iş değişimi için yaşadığınız acı katlanılmaz mı, anın büyüsüne mi kapıldınız, şirketin yöneticileri çok iyi satışçılar mı, kariyerinizi harcıyorsunuz da haberiniz mi yok sorularının hepsine cevap verdiğinizde elinizde ne kaldığı. Kritik nokta kariyerinizin tepetaklak olacağı nokta olmasın sakın? Zeminde sizinle buluşacak arkadaşlarınız var, yukarıdan size el sallıyorum, si yuyuyuyuuyuyu.

Kariyer Kraliçeniz,
Coco K2





1 yorum:

  1. Aaah ahhh, her şey tamamken bir anda pazardan elma-armut almaya gelmiş gibi pazarlık refleksleri uyanan İK bireylerini de unutmayalım. Onlar ki en asil corporate aidiyete hazır oluyor olma duygularının katilidirler. Onlar ki en sakin insanın zerafet hakkını elinden alanlardır ki Mordor'da Ateş Dağı'nda ıssız bir mağarada yerleri hazırdır. Arz ederim.

    YanıtlaSil