İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

29 Eylül 2014 Pazartesi

İş hayatı vs Kariyer planı

İş arayışınız sizi bir yere götürmüyor ise geleceğinizi yeniden yaratmak zorundasınız.

Hadi ama o kadar da zor değildi.Herkes kapısının önünü süpürse, herkes cv'sini güncel tutsa ve doğru cümleleri kullansa...

Sabah insanıyım, hep sabah insanıydım, hem sabahlayabilirdim konuşmaktan bitap düşüp hem de sabah enerji bombası gibi odanın ortasına düşebilirdim.


Üniversitedeyiz, Sonny'nin evindeyim, sabah 5, uyursan uyanamazsın dedi, iddiaya girdik, uyandım, o zombi halde derse girdim, sonra da mesaj attım, naber düdük?
(Evet mesaj, çocuklar messenger bile o yıllarda yeni icat edilmişti)

Sanırım anneannem yüzünden oldu bütün bunlar, genetik dağılımda onun erken kalkma olayı bana bulaşmış, evde herkes uyurken sabah 6'da çizgifilm izleyen sen değil miydin?






Bugüne gel,

İlk zamanlar, yok diye canım çok sıkılıyordu, seyahatler, toplantılar, görüşmeler arasında gidip geliyordum, kafamı toplamam gerekiyordu. Bir sabah 6'da uçaktayım, gerzek bir iOS güncellemesini yapmam gerekirken, hafıza sorunu yaşıyordum. Bugün olduğu gibi, videoları izledim(dizi), app temizliğine gittim, taslak yazıları ekonomikleştirdim, sıra fotoğraflara gelmişti.

Aeh evet bir dönem 4000 fotoğraflık arşivimle mutlu olurken, temizlik zamanı gelince zor olmadı değil. Hatta ben ölünce arşivim Selin'e kalacaktı. Derken yavaş yavaş silmeye başladım, Ocak, Şubat, Mart, geçtiğimiz yaz, gönderilenler, yüklenenler, çatırt, bu kalbimin kırılma sesiydi. Öyle salak yerlerde kırılıyor ki insan, bulutların üzerinde o pembe yavruağzı güneş ışıklarına bakıyorum ondan gözlerim yaşardı diyebilecekken çalan bir şarkı, aptal bir fotoğraf, yapılan bir şakayı hatırlayıp, gözlerden su akması. 
Allah'tan cenaze gözlüklerim gözümdeydi de, eeeee. Eee'si bir halta yaramıyordu, makyajım bozuldu, burnum kızardı sonra, lanet olsun 30 dakika sonra ineceğiz ve sabahın köründe bir ton adamla toplantım var, kendimi toplamam gerekiyor, en olmadık yerde aklıma geliyor, tuvaletteyim kapıyı kapatıp oturuyorum, denyo bir Fransız filmi sahnesi gibi, ağır sessizlik, düşüncelerimi duymaya çalışıyorum, bir yaylı çalıyor mesela viyolonsel en olmadık zamanda, en hüzünlü şekilde. Belli ki tartışmışız, sinirlenip ekran görüntüsü almışım, arada kaynamış.

-Önemlisin demekle bunu hissettirmek aynı şey değil
-Ne ben senin kurtarıcınım ne de sen benim için savaşacaksın!

Oooo, yine Osmanlı göndermeleri yapmışım, vay efendim siz bizim sakalımızı kestiniz biz sizin kolunuzu, sen padişahsan gel ordunun başına geç yok eğer ben padişahsam emrediyorum ordunun ...

Al sana Leyla'nın uçağı düşmüş, boğazımda bir düğüm...


5-10 dakika içinde kendimi topluyorum, çok zor değil, sadece arada kalkanları indiriyorum o da kendimle başbaşa kalınca. Yanımdaki davar bir halt anlamadan toparlıyorum kendimi, burnumu çekmiyorum, başımı geriye atarsam sümüğümü yutacağım. Sola bakmaktan boynuma kramp girdi, gözlerimi kapatıyorum ve başka bir şey düşünüyorum. Başka bir şey düşünmek istiyorum.
Oyalanmam gerek, saldırıyorum işe.
Yıl içerisinde benden beklenen 128 kariyer hareketinin 106sını ilk 8 ayda tamamlıyorum, so aslında zor değil bu tip şeyler.
Olay komple konsantre olmak, doğru hamleyi yapmak ile ilgili.
Benim işimde sıkıcı yanlar, Operasyonel zırvalar, referanslar, eğitim zırvaları, yok pointer kayıp, yok iptaller, telefon mülakatları, çok zorlanırsam asistanlığıma bir geri dönüş yaşıyorum, bildiğim şeyler, 10.000 saat kuralını aşalı çok oldu, vahşi batının en hızlı telefon mülakatlarını/mülakatlarını yapan ekipteydim. Ve ülke toplantısında minnoşluğumuzdan değil hayvani bir rakam ürettiğimizden dolayı alkışlandık, ülkedeki en iyi örnektik hatta best practice olayı idi bizimkisi. Agresive hedefleri olan bir ekip, haliyle biraz çizmiştik, yıllar sonra bunlar işime çok yarayacaktı.

Eğer bir asistanın ve zamanın varsa yayarsın, eğer bir asistanın yoksa, Operasyonel işlerde boğulma ihtimalin varsa, en iyi taramayı yapar, iyi filtreler ve nokta atışı yaparsın. #consulting 101, Amerika'yı yeniden keşfetmeyin minnoşlar

Odaklan, yoğunlaş, yap
Dağılmamak en önemlisi, kafanı dağıtma, masanı dağıtma

Selin yine Lucas'dan bahsediyorum diye beynimin etini yiyecekti, ki dönem dönem yaptı da, sonra bir akşam yemekte sordu "cidden hem bu kadar sosyal medyada olup hem nasıl çalışıyorsun, ben boş vaktinin çok olduğunu düşünüyorum..."

  • Bir çok etmen vardı, bunlardan biri database search yapmak zorunda değilim, sadece ilana başvuran adaylar davet ediliyor dolayısıyla proaktif işe alım yapmak zorunda değilim. 
  • Hızlıydım, benzerlerimden daha hızlıydım, çok güçlü bir gözlem yeteneğim vardı, yoluma çıkacak her türlü pürüzü ilk toplantıda direktöre anlattım ve engelleri önümden kaldırdı(bug bulmak benim işim-kimse artistlik yapmaya kalkmasın).
  • Referanslı/torpilli aday konusunda çok şeffafız, işimize yaramayacaksa kimsenin vakti harcanmasın diye telefonda adaya bilgi veriliyor.
  • Eğitimler, haftaiçi yapılıyor, haftasonu olan var ise haftaiçi izin kullanıyorum. Hatırlatın da bir ara outdoor eğitim nasıl oluyor, nasıl tasarlıyoruz, ne zırvalıklar onları anlatayım.
  • Bu açık kapanır mı? Insanın kendine inanması şart, güçlü yanlarımı öne çıkarırım, savaş baltasını da aldığım da tamam, yaratıcılık yapacak alanı bırakırsanız her personel iyi çalışır.
  • Kaynak yaratma/resourcing faaliyeti, sosyal medya hesabı yönetimi derken, onları da gerçekleştirdim, performans görüşmesinde %98 gibi bir oran verildi hedefler tutmuş.
  • Harika bir terfi sistemi kariyer planlama var, eee sistem böyle olunca, ben sadece! işe odaklanınca son çeyreğe pek iş bırakmadım, yardırmıştım moruk.


Sırf O aklıma gelmesin diye hedefleri tamamlamak over performans göstermek oww yea. Evet kabul ediyorum, çene ishali olmuş gibi yazdım, yazdım, ilgim çabuk dağılıyor diye aynı anda bir çok şeyle ilgilendim ama konu işim olduğunda kralı gelse tanımam. I'm fakin selebriti.

Sabah 5'te uyandığım günler vardı, beynim çok daha hızlı çalışıyordu, bazen salyam akıyordu, bazen uykulu gözlerim kırmızı olduğu halde uyuyamıyorum uçakta, Almanca rapor çözümlemeye çalışıyordum sırma saç ile akşam da aynısını yapıyordu.

Bolca seyahat, bolca otel konaklaması, bol mil birikmesi, bol tatil, ırgatlığın lüzumu yok.
Insanlar iş yapmak için değil işinden olmamak için çalışır, 30 yıl falan daha çalışma hayatınız olduğunu düşünüyorsanız kaldırın kıçınızı ya sevdiğiniz işi yapın ya da sevdiğiniz şirkete geçin, aeh evet ağaç değilsiniz klişesi. Mızırdanmak çözüm değil.

Günün sonunda; tutkununuzu kariyerinizi ilerletmek için kullanın ve aklınızı işinize verin. Sevilmek bir noktadan sonra basic ihtiyaç olmuyor, evet yine maslow, yine seviyeyi yükselttim piç.






Alçaklara yağan karınız,

Coco

Yazının fon müziği: tabii ki Beethoven Symphony 7 sonra da requiem ile üzerinden geçin 1 doz lakme flower düet alın



8 yorum:

  1. Merhaba Bayan Coco;

    Ekteki web sayfasını mutlaka ziyaret edin !

    Saygılar;

    http://www.cocomaya.co.uk/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))) oh my goodnıs, son çikolata bükücü adına monşer, aile şirketini bulmuşsunuz;p

      Sil
  2. O halde internet tarayıcınızın ana sayfası olarak mutlaka bu siteyi ayarlayın :))
    Sabah kahvaltıdan önce iştah açmak için çok faydalı oluyor....

    YanıtlaSil
  3. Is arayan her faninin yolu bir gün coco maya de Medina bloguna ugrayacaktir ;)

    YanıtlaSil
  4. Is arayan her faninin yolu bir gün ik prensesinin bloguna ugrayacaktir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) şüphesiz, burada insan kaynakları konuşuyoruz efem, hoşgeldiniz.

      Sil
  5. Hos bulduk :) sabah serifleriniz hayırlı olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çayınız, kahveniz, mango suyunuz hazırsa şöyle buyrun, anlatmaya devam edeceğim, bugün ki konu başlığımız iş yaşamında sadeleştirme ve zaman yönetimi ve salatalık

      Sil