İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

25 Eylül 2018 Salı

İş Görüşmesinde Sorulan Anlamsız Sorular

Yazının fon müziği dandik bir pozisyon için 76 görüşme yapan işe alımcılar ve kötü işe alımcı ve fonksiyon yöneticisi ile muhatap olan Sevgili İzleklere gitsin. Zeki Müren-Muhtacım


NEDEN ve NİÇİN barındıran bütün gerzek soruları bu başlık altında toplayabilirsiniz.
Amaç, belirli bir süre içerisinde CV'si size önceden ulaşmış adayı tanımaya çalışmak, davranış sıklıklarını, olaylara bakış açısını yakalamaksa her yol mübah anlayışı her zaman işe yaramaz.
S.kko soru sorma konusunda ordinaryüs seviyesinde olan Türk halkı, halkımız görev aldığı her işi mükemmel yaptığına inanır, kendi ekibine dahil olacak kişileri değerlendirirken de yaşına, başına, kaşına, kıçına, boyuna, posuna, dini inanışına, ırkına bakar.
Yakın zamanda yurt dışında halkımız kökenli bir yönetici ile görüştüm bana neden mizah dedi, neden ik, seni 3 arkadaşına sorsak 3 kelime ile tanımlasalar... dedi. "Benim kafamın içinde zaptedilemez bir zihnim var." dedim 9 kelimede kendimi özetlemek acıklı olur diye düşündüm.

Aslında öyle demek istemiyorum dediği her cümlede öyle demek ister, uygun ifade ile yumuşatma becerisi olmadığından da zırvalar.
Politik doğruculuk konusunda açık alanı olduğundan ve daha ilkokuldan itibaren soru sorması, sorgulaması, alternatif üremesi baskıladığından da çoğunlukla iş görüşmelerinde çuvallar.
İşbu yazı tamamen denyolara özel yazıldı.

-Peki ama neden biz?

-Niye bu kadar sık iş değiştirdiniz?
-Bizi biliyor musunuz?
-Okulu uzatmışsınız, ne oldu, kehkehkeh karı kız meselesi mi?(Hayır babam 4. seviye kanserdi ve yanında olmam gerekiyordu.). 
-Biraz şişmansınız, çok mu yiyorsunuz, iştahınız da maşallah galiba?

Genelde önyargı, çıkarımlar ve kişisel fikirler üzerinden gidiyorum farkındaysanız. Koçlukta derin dinleme yapmanız önerilir ve zannetme, farz etme, sor! kuralına bağlı kalınır.
Adaylar için karşılığı da ATIYORUM, SALLIYORUM deme, ÖRNEK VER. Örneğiniz yoksa bu konu ile ilgili deneyimim yok, deneyimim bitti cevabı gayet kabul edilebilir. 


  • Mesela, öyle olsaydı böyle olurdu, şöyle olsaydı sen ne yapardın gibi bir soru sizi çok uzağa götürmez. Bir problemi çözmek adına hangi adımları atacağınızı varsayımsal olarak tespit etmeye çalışırlar. So deneyimi olmayan mini mini birlere bu nedenle, aile, okul, staj, klüp, spor gibi şeyler sorulur o nedenledir ki kendinizi anlatabileceğiniz birkaç jenerik cümleniz olması duraklamadan ilerlemenize yardımcı olabilir. Kategorize edecek ki yönetebileceğini sansın. 


Merhaba Ben Coco,
900.000 yetalelik kartımın limiti donduruldu, boş zamanlarımı tam bir filantropist gibi bahçe ile ilgilenerek, hamakta sallanarak, kitap okuyup insanların hayatlarını karartarak geçiriyorum. Ayrıca çamurun çöküp suyun durulmasını bekleyecek sabıra da sahibim, genellikle detayları hatırlarım, sinsiliği tespit etme konusunda doğuştan yetenekleyim, çok iyi dans ederim...


  • Oruç tutuyor musun?
  • İnançlı mısın?
  • İktidarı destekliyor musun?
  • Namazla aran nasıl?
  • Aşure sever misin? Konumuzla alakası yok ama domates taban fiyatları için ne dersin?


Kimse ne kadar bilge olduğuna bakmayacak, o anlayışa gelmek için daha zamanları var, aksiyon, hareket istiyorlar ve 1007. kez söylüyorum iş hayatında negatif düşünceleri, gerçeklerin çat diye ortaya konmasını sevmezler.
Benim kişisel nefretim ise tokalaşmayanlarla. Bir keresinde başıma gelmişti kabullenmekte zorlanmıştım. Birinde de şarap tavsiyesi istemişlerdi, göz kırpmıştı keltoş yönetici.

Bu noktada en sevdiğim soru yanıtlama şeklini sizlerle paylaşmak isterim; soap opera tarzı sorulan soruyu yansıtma yani şunu mu demek istiyorsunuz, doğru mu anlıyorum gibi şeyler ya da komple yuvarlayarak hiçbir yere varmama oyunu.

İzleyin Ricardo Montalban senin baban!!!



Robotlar gelecek ve işimizi elimizden alacak tayfa ağlamayı bitirdiyse, gidiyorum, burnum akıyor ve film izlemek için konuklarım geldi. Sabırlı olun ve ölü taklidi yapın birazdan giderler.

Basit ve etkileyici soruların aşığı ve ezilen adayların Azizi,
Coco Questionmark

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder