İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

14 Mayıs 2013 Salı

Toplu işten çıkarma


Göz göze durup bakınca göreceğiz, neyiz ve nerelerdeyiz?

Bilemiyorum, şimdi...

Birazda işin pis kısmından bahsedelim olur mu?
İşten çıkarma, performans nedeni ile,  17. Madde, 25. Madde ıvır zıvır

İşe alım kadar önemli, oldukça dikkatli bir şekilde yürütülmesi gereken kritik konulardan biridir. Kariyer planlama gibi bir fonksiyonun içerisinde iseniz günün birinde beyaz ışığa doğru yürürken çalışana eşlik etmek durumunda kalabilirsiniz.
Bittabi en güzel sonlanan hikaye tazminatı alarak gidip sonsuza kadar mutlu yaşayanların anlatıldığı hikayedir. Gök Tengri hepimize bu gibi hikayeler yaşatsın, ben 2 kez yaşadım pek keyifli oluyor, anlaşarak gitmek, o nedenle minik beyaz yakalı kardeş iş ilişkilerinde(anladın sen onu) iletişim boyutunu göz ardı etme lütfen. 

Unutma hepimiz miş gibi yapıyoruz, kimse ekstra sorun dinlemek istemez o nedenle sorunlarını Executive özeti şeklinde sınırla, sürekli söylenip bir enerji sömürücü süngere dönüşme organizasyon içerisinde, çözüm odaklı ol, kişisel algılama önemli olan işin yürümesi, ayrıca tekrarlıyorum yöneticiden arkadaş olmaz hele sevgili hiç olmaz.
Bir bölümün kapanması, bölgenin kapanması, divisionınkapanması, holding ise şirketin kapanması... Bu şekilde uzar bu liste

Up in the air bu noktada en bilinen örneğimiz, işe alırken sorun yok ama işten çıkarırken sorun olur, çıkış mülakatlarına katılıyorum işimin tanımı gereği, o an gidişler hep yanında bir istifa şarkısı beliriyor çalışanın, kendi istifa ettiyse yeni iş bulduğunda çok mutlu, genelde bir üst pozisyona ya da daha iyi bir ücret paketine geçiş yapıyor. Bir ara hep müdür gidiyordu bizden çıkan. Eğer biz çıkarıyor isek bir çalışkan ilişkileri yerine göre güvenlik bazen idari işler yetkilisi bulunuyor, yıllar önce aşırı Amerikanvari hareketlerin sergilendiği bir şirkette çalışıyordum, çıkışlar hep 6'ya doğru yapılırdı, çalışan masasının başına geldiğinde username ile sisteme giremezdi, sonra odaya alınır çat diye işten atıldığı söylenirdi..
Bu noktada ikacı ne yazık ki ketum olmak durumunda ve duygusallığa yer yok, insan değil o noktada empatiye yer yok, sevdiğin bir iş arkadaşın olması, hamile olması, borçlarının olması, parlak biri olması(yetenekler en son atılır ya da yeni göreve kaydırılır işte bunlar hep strategic plan) önemli değil, önemli olan işimizi yapabilmek, rakamlar, bütçeler, tolere edilebilir ya da edilmesi zorunlu kayıptır.
Üst yönetim kararları alır mid level uygular. 
Çıkış nedenlerine bakıldığında mobbing üst sıralarda, yeni iş fırsatı, ailevi nedenler.. Diye devam eder.  Güllük gülistanlık olan departmanlarda neler döndüğünü çıkış mülakatında öğreniriz eğer tuvalette kulak misafiri olmadıysak.
Toplu işten çıkartma
Kriz dönemini hatırlatarsınız belki, büyük çıkarımlar yapılıyordu, küçülüyordu şirketler, safralarından kurtuluyordu, önce performansa baktılar, karlılık sonra sözleşmelere  bakarak ilerlediler, mesela çalışan işe girerken çalışılmak istenen şehirlere istanbul yazdıysa onu farklı şubeye saçma bir birime yönlendireceklerini söylediler, eğer tüm türkiye işaretlediyse Hakkari'ye göndermeyi teklif ettiler, geçtiğimiz günlerde bir zirve vardı hatırlarsınız işe iade davalarını önlenmesi ile ilgili çözüm yollarının konuşulduğu bir zirve. Evet işin çirkin yüzünü görmezlikten gelebilirler bazen.
Yan haklarda kısıtlamaya gittiler, servisi ellerinden aldılar gibi gibi
Sonra gelsin işe iade davaları çünkü toplu çıkarımdan sonraki yaşanan kaosun devamında işe alım yapmaları gereken bir dönem geldi.. Yeni işe alımlar, evet
Gizli toplantılar yapılır önce, sonra hukuk danışmanları gelir, gider, gelir, gider, çaylar, kahveler, yüzler ciddi, sonra lider bir konuşma yapar ekiple, sonra senaryolar çalışılır. Gelebilecek her soru, her çıkış, her tepki çalışılır, bazen bölgeye gidilir habersiz, bir sabah ansızın gelebilirim, ellerinde dosyalar, şaşırır insanlar alla alla ika buraya önceden gelmiş, işe alım mı var, sonra şok dalgası,  sözleşmeler imzalattırılır, zimmetli eşyalar alınır. 
Daha büyük ise eğer bağlanacakları yeni müdürler ya da yöneticiler ofise gelir yine güvenlik eşyalarını toplamaları için eşlik eder ya da binaya hiç sokulmayabilirler.  Burada insanlıktan çıkılan durumları konuşuyoruz, kurumsal bünye, olur öyle.
Hatırlar mısın şutladığımız çok sevgili bir bölge müdürü vardı öhöm.. Onun gidişi de buna benzerdi, yeni bağlandığı yönetici hiçbir kişisel ya da profesyonel sorunu olmamasına rağmen içeri almamıştı, hatta arabasını almışlardı, taksi ile işe gelip gitmeye başlamıştı önce sonra komple gitti. 
Sonra diğer yönetici de gönderildi son sözleri "ama bu böyle olmamalıydı!" Oldu( gözleri dolmuştu, yüzü seyiriyordu bense içimden araba lazım mı? Diye geçiriyordum zira  havaalanı için araç göndermek gücüne gitmişti paşamın, bir de ayağına kadar araç istiyor diye arkamdan atıp tuttuğu maili genel müdür yardımcısı yerine bana atmıştı, aeh evet o kutlu günü de gördüm şu kariyerimde ki şahane yolculuğum da, ilişki durumu: keser döner sap döner horoz domalır tavuk gömer(iğrenç olduğunun farkındayım evet) bir de cadoloz bir teyze vardı bu ika ne işe yarar diyen, mülakatlar sonrasında kendi ekibinin ısrarı üzerine( tüm üretmiş olduğumuz alarmlara rağmen) işe aldığımız kekemelik problemi olan çalışanı göndermek için bahane ararken bize çemkiren, aeh evet ...

In this town we have No emphaty

Bazen bir toplantı salonu, bazen kübik ofisler, bazen de otel ayarlarız, eğitime ya da grup toplantısına çağırıyormuş gibi yapıp operasyona başlarız, massecera  başlarız. Provalar nedeni ile kısmen hazır olunan durum canlıya geçirildiğinde ufak tefek aksamalarla gerçekleşir. Ellerimizde listeler tek tek görüşürüz, sizinle içeride konuşalım mı? Normalde ne işim var benim otelde departman müdürü ile eğitim değil Bayram değil?
Üst düzeyde çıkarımlarda şirketler yöneticilere outplacement desteği sağlamaktadır, ama piramidin alt sırası için bunu bazen yaparlar bazen yapmazlar...
Ambulans kapıda ayılan ve bayılanlar için.

Hakları saklı kalmak üzere imzalar bazıları sözleşmeyi, ağlayan olur, küfreden, saldıran evet up in the air gördüğümüz sahnelerin bir çoğunu yaşadık, ofisten gönderilirken bilgisayarı fırlatan oldu, mail hesabı kapatılmadığı için tüm şirkete evden sin kaflı mail atan eski çalışan da oldu tabii..

Bu arada depresyon nedenleri sıralamasında ölüm ve boşanmanın ardından gelir işten atılma, beyinlerinize dikkat ruhlarınızı itina ile koruyunuz. 

İşte böyle bir ikacı için gerekli bir deneyimdir bu süreci yönetmek, yorucu ve üzücü,

Show must go on klişesi ile bitirirken this is şov biznız diyorum.

Always yours,

Coco





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder